Svijet

Vazdušni napadi "ugasili" 39 života

Vazdušni napadi "ugasili" 39 života
Vazdušni napadi "ugasili" 39 života

SANA - Najmanje 39 civila poginulo je u Jemenu od početka vazdušnih napada pod vodstvom Saudijske Arabije prije 24 sata, kazali su za agenciju France presse zvaničnici ministarstva zdravlja u Sani.

Ti  zvaničnici, pripadnici pobunjeničke milicije Hutija, pojasnili da je desetak žrtava poginulo u napadu čiji je cilj u noći na petak bila vojna baza sjeverno od Sane, a pritom je pogođen obližnji stambeni blok.

Koalicija arapskih država, predvođena Saudijskom Arabijom, u noći na petak nastavila je vojnu operaciju protiv šijitskih Huti pobunjenika. U zoru je u još tri zračna napada gađan kompleks predsjedničke palate u Sani, koji kontrolišu Hutiji.

Okončati napade

Ministar spoljnih poslova Jemena, Riad Jasin, izjavio je da bi vazdušni napadi koje provodi Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv šiitskih pobunjenika trebali biti okončani što je prije moguće. 

On je kazao za BBC da je potrebna „kratka i oštra“ akcija kako bi se oslabili pobunjenici, koji su prisilili jemenskog predsjednika da odleti iz države.

Televizija "Al Jazeera" je objavila da su oružane snage lojalne svrgnutom predsjedniku Jemena povratile dijelove provincije Marib, u centralnom Jemenu, koja je bila u rukama Huta. U toj provinciji se proizvodi nafta. 

Zabrinutost zbog stanja u Jemenu  

Cilj operacije nazvane “Odlučujuća oluja” je da se zaštiti legitimna vlada u Jemenu, prenosi Avaz.

Pripadnici šijitske milicije Hutija koje podupire Iran zauzeli su velike dijelove Jemena. Sukob se produbio u četvrtak kada su vojni avioni Saudijske Arabije napali položaje Hutija u Jemenu, što je izazvalo ogorčenje Teherana.

Zabrinutost zbog stanja u Jemenu u četvrtak su izrazile Evropska unija, UN, Sjedinjene Države i Rusija, zatraživši hitan prekid vojnih akcija i rješavanje krize pregovorima.

Jemenski predsjednik Abd-Rabu Mansur Hadi navodno je u četvrtak napustio svoje odaje u Adenu, gdje  je još u februaru  pobjegao iz Sane, te stigao u Rijad u Saudijskoj Arabiji.

Tokom vikenda trebao bi se priključiti arapskom samitu u Šarm-el-Šeiku.

I Egipat šalje trupe

Mogućnost kopnene ofanzive u Jemenu je značajno porasla pošto je Egipat izrazio spremnost da pošalje svoje trupe u ovu zemlju "ako je potrebno". 

''Egipat je izrazio političku i vojnu podršku kao i spremnost za učešće u koaliciji sa vazdušnim i pomorskim snagama, a ako je potrebno i s kopnenim snagama u svjetlu egipatske istorijske i nepokolebljive odgovornosti za arapsku i zalivsku nacionalnu sigurnost'',  rekao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Shoukrj na sastanku šefova diploamatije Arapske lige u Šarm el Šeiku, prenosi Gardijan. 

Predsjednik Jemena Abd Mansur Hadi sastao se danas sa saudijskim ministrom odbrane Muhamedom Ben Salman Ben Abdel Azizom, koji kontroliše operaciju "Odlučna oluja" u kojoj učestvuje desetak zemalja pod vodstvom Rijada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije