Svijet

Više od 240 medicinskih radnika zaraženo ebolom

Više od 240 medicinskih radnika zaraženo ebolom
Više od 240 medicinskih radnika zaraženo ebolom

ŽENEVA - Više od 240 članova medicinskog osoblja zaraženo je ebolom, a najmanje 120 ih je preminulo u zapadnoj Africi, potvrdila je danas Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/.

SZO objašnjava da je ovaj veliki broj zaraženih nastao iz više razloga: nedostatka zaštitne opreme i njenog nepravilnog korišćenja, nedostatka kadrova u tako velikoj epidemiji, kao i usljed saosjećanja koje je nagnalo ljekare i bolničare da rade u izolovanim centrima u kojima nisu preduzete bezbjednosne mjere.

Stručnjaci iz agencije UN dodaju da je širenje epidemije u gradovima povećalo rizik od iznenadnih kontakata medicinskog osoblja sa još nedijagnostikovanim slučajevima u domovima zdravlja, prenio je švajcarski sajt ATS. 

Ni ljekari niti javnost nisu bili upoznati sa širenjem virusa ebole. U regionu postoji nekoliko infektivnih bolesti koje imaju slične simptome - malarija, tifus, a medicinsko osoblje nije preduzelo neophodne mjere jer nije ni slutilo da je riječ o eboli.

"Broj preminulih među medicinskim osobljem negativno se odražava na daljnji tok borbe protiv epidemije", navodi  SZO i dodaje da u četiri države pogođene virusom ebole - Gvineji, Liberiji, Sijera Leoneu i Nigeriji nedostaje ljudstvo za borbu protiv epidemije.

Prethodno je belgijski naučnik, koji je zajedno s kolegama otkrio virus ebole 1976. godine, Peter Piot, kritikovao "izuzetnu sporost" SZO da reaguje na epidemiju ebole.

"Nikada nismo imali epidemiju takvih razmjera. SZO se `probudila` tek u julu, a od marta dobijamo pozive u pomoć iz pogođenih zemalja za epidemiju koja je izbila još u decembru 2013. godine", rekao je Piot za francuski list "Liberasion".

On je dodao da je SZO prekasno preuzela "vođstvo" u suzbijanju epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije