Svijet

Voz sa tijelima putnika srušenog aviona krenuo iz Toreza

Voz sa tijelima putnika srušenog aviona krenuo iz Toreza
Voz sa tijelima putnika srušenog aviona krenuo iz Toreza

KIJEV - Voz sa tijelima putnika koji su poginuli kada se na istoku Ukrajine prije srušio malezijski avion krenuo je danas iz grada Torez koji je pod kontrolom proruskih snaga, a koji je 15 kilometara udaljen od mjesta nesreće, javile su agencije.

Premijer Malezije Nadžib Razak rekao je danas da će tijela biti prebačena u Holandiju, prenio je AFP.

On je dobio uvjeravanja, kako je naveo, od premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike da će ostaci 282 ljudi od ukupno 298 koliko ih je poginulo kada se avion u četvrtak srušio nedaleko od granice sa Rusijom, biti vozom prebačeni do Harkova na istoku Ukrajine, a potom u Holandiju.

On je dodao da će dvije crne kutije biti predate malezijskom timu, kao i da će nezavisnim medunarodnim istražiteljima biti "garantovan bezbjedan pristup" mjestu nesreće kako bi otpočeli istragu.

I potpredsjednik ukrajinske vlade izjavio je ranije da će voz biti najprije upućen u Harkov, a potom će tijela biti prebačena u Holandiju, prenio je Rojters.

AP prenosi da naoružane proruske snage navode da voz ide ka gradu Ilovajsk, koji je pod njihovom kontrolom, ali da nisu dale zvaničnu potvrdu o destinaciji voza.

Holandski forenzičari rekli su ranije danas naoružanim proruskim snagama koje su čuvale voz pun tela poginulih putnika da voz mora da krene u roku od nekoliko sati i da vagoni moraju da se zapečate.

Reporteri američke agencije su sa lica mjesta izvestili da je zadah raspadajućih tela nesnosan.

U vozu sa rashladnim uređajem nalazi se više od 200 tijela putnika,  a jedan željeznički inženjer je rekao za AP da je uređaj za rashlađivanje bio isključen preko noći, mada zasad nije jasno zašto.

Prema njegovim riječima, rashladni uređaj je ponovo uključen rano jutros.

Međunarodni istražitelji i dalje imaju samo ograničen pristup mjestu nesreće, koje se nalazi na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga.

Holandski eksperti su se u međuvremenu uputili na mjesto nesreće, u pratnji posmatrača OEBS-a.

Avion "Malezija erlajnsa" koji je letio na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur srušio se u četvrtak na teritoriji Ukrajine nedaleko od granice sa Rusijom, a vjeruje se da je oboren raketom, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, među kojima 192 holandska državljanika i jedan holandsko-američki. 

Zona prekida neprijateljstva u rejonu od 40 kilometara  

Narodna Republika Donjeck proglasila je zonu prekida neprijateljstva u rejonu od 40 kilometara od mjesta na kome se 17. jula srušio malezijski avion, saopštio je premijer ove republike Aleksandar Borodaj.

"To će omogućiti stručnjacima da bezbjedno rade na ispitivanju uzroka nesreće", izjavio je Borodaj na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, vlasti Donjecke Republike očekuju dolazak veće grupe stručnjaka, uključujući stručnjake iz Organizacije za međunarodni civilni aviosaobraćaj.

Ukrajinski predsjednik Petar Porošenko je prethodno naredio ukrajinskim vojnicima da prekinu sukob u rejonu od 40 kilometara od mjesta nesreće, podsjećaju RIA "Novosti".

U međuvremenu su, ipak, bili nastavljeni sukobi ukrajinskih vojnih snaga i snaga narodne odrane u blizini grada Torez, gdje su se nalazili posmrtni ostaci putnika malezijskog aviona.

Avion "boing 777" aviokompanije "Malezija erlajns", sa 283 putnika i 15 članova posade, koji je putovao iz Amsterdama za Kuala Lumpur srušio se 17. jula u regionu Donjeck na istoku Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije