Svijet

Vrhovni sud Venecuele: Uvođenje vanrednog stanja je opravdano

Vrhovni sud Venecuele: Uvođenje vanrednog stanja je opravdano
Vrhovni sud Venecuele: Uvođenje vanrednog stanja je opravdano

KARAKAS - Vanredno stanje koje je u subotu u Venecueli proglasio predsjednik Nikolas Maduro a odbio ga parlament u kojem većinu ima opozicija, "u skladu je sa ustavom", saopštio je u četvrtak Vrhovni sud, najviše pravosudno tijelo u zemlji.

Sudije Vrhovnog suda, koji opozicija smatra bliskim vlasti, jednoglasno su odlučili da je uredba kojom se proširuju ovlasti predsjednika države što se tiče sigurnosti te raspodjele hrane i energije u skladu sa ustavom.

Sud je ocijenio da se vanredno stanje opravdava potrebom "zaštite naroda Venecuele i institucija koji su bili izloženi unutrašnjim i spoljnjim prijetnjama te radnjama čiji je cilj bio destabilizovati privredu i društveni poredak zemlje".

Venecuelanski parlament, gdje je opozicija u većini, u utorak je glasao protiv uvođenja vanrednog stanja ocijenivši da "produbljuje ozbiljno narušavanje ustavnog i demokratskog poretka u Venecueli".

Sudije Vrhovnog suda su u svojoj odluci zaključili da su zastupnici svojim glasanjem postupili "protuustavno i protuzakonito", prenosi Hina.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije