Svijet

Zlatna zora najavljuje sumrak Grčke

Zlatna zora najavljuje sumrak Grčke
Zlatna zora najavljuje sumrak Grčke

ATINA - Na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj nova ekstremno desničarska partija "Zlatna zora" će, prema svim anketama, sigurno ući u parlament, što izazva zabrinutost u zemlji u kojoj je rođena demokratija.

Najnovije ankete pokazuju da će ta partija osvojiti između četiri do šest odsto glasova, odnosno da će sigurno preskočiti cenzus za ulazak u parlament od tri procenta.

"Nijedan nezaposleni Grk, nijedan ilegalni imigrant u Grčkoj", "Grčka pripada Grcima", neke su od predizbornih poruka koje lansira ova stranka, a koje su privukle pažnju mnogih građana, prenose agencije. Oni obećavaju da će protjerati sve ilegalne imigrante, kako kažu, na ovaj (dobrovoljno) ili onaj način (nasilno).

Analitičari ocjenjuju da zaokret Grčke udesno nije slučajan, da je to u stvari poruka neefikasnom sistemu.

"Grčka se nije preko noći okrenula udesno. To je poruka političkom sistemu u cjelini ", kaže analitičar agencije "Mark" Tomas Gerakis.

U "Zlatnoj zori" demantuju tvrdnje da je to neonacistička partija. Međutim, njihov lider, jedna poznatija ličnost, Nikolaos Mihalolikos je prošle godine ušao u gradsku vijećnicu Atine sa nacističkim pozdravom.

Ona je okupila nezadovoljne farmere, radnike i penzionisane oficire koji su ogorčeni na dosadašnju vlast zbog nezapamćene ekonomske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije