Tržište

Izvoz piletine u EU bliži od izvoza jaja

 Izvoz piletine u EU bliži od izvoza jaja
Izvoz piletine u EU bliži od izvoza jaja

BANJALUKA - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH već je pokrenulo aktivnosti na osiguranju izvoza mesa peradi i konzumnih jaja na tržište EU.

Naveli su to iz ovog ministarstva nakon što su živinari u BiH "digli glas" ističući da se po ovom pitanju ništa konkretno ne radi, a da su proizvođači spremni za izvoz, te da je problem na nivou države, odnosno njenih nadležnih institucija.

Naime, iz ovog ministarstva ističu i da su preko Kancelarije za veterinarstvo BiH pozvali nadležne organe Evropske komisije da dođu na pregled objekata koji proizvode meso peradi i jaja.

Prema njihovim riječima, 2012. godine je u kontrolnu inspekciju u BiH upućena misija Kancelarije za hranu i veterinarstvo Evropske komisije - FVO, koja je pregledala objekte kandidovane za izvoz i dostavila preporuke za otklanjanje određenih nedostataka, koji su se najviše odnosili na nejasan sistem službenih kontrola i odobravanja.

"Na osnovu tih preporuka, nadležne institucije u BiH su pripremile akiconi plan, koji je odobren od strane FVO", rekli su iz ovog ministarstva. U vezi s realizacijom plana, naglašavaju da uslovi za određene proizvode nisu isti. Kao primjer navode da su uslovi za izvoz mesa peradi i proizvoda mesa peradi blaži i da je tu pozicija sticanja izvoznog statusa bliža nego za izvoz konzumnih jaja.

Dodali su da je aktivnost izrade zakonodavstva harmonizovanog s regulativom EU i realizacija akcionog plana za izvoz mesa peradi i jaja u Ministarstvu određena kao prioritetna. Kako su kazali, konačnu riječ o odobravanju izvoza u EU daće inspektori FVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije