Tržište

Gaspromnjeft dolazi u Hrvatsku

Gaspromnjeft dolazi u Hrvatsku
Gaspromnjeft dolazi u Hrvatsku

MOSKVA - Ruski Gaspromnjeft interesuje se za učešće na hrvatskom tenderu za geološka istraživanja i vađenje nafte u Panonskom basenu i na dnu Jadranskog mora, javila je danas agencija Interfaks.

Pozivajući se na izvore u Ministarstvu energetike Rusije ta novinska agencija javlja da je Gasrpomnjeft je o tome obavijestio vladu u Zagrebu i već je počeo pripremu za registraciju ćerke firme u Hrvatskoj, kako bi učestvovala na tim tenderima.

Izvor je dodao da bi tender za istrzivanje i vađenje nafte na Jadranu i u hrvatskom djelu Panonije mogao biti uskoro raspisan.

Ruska kompanija planira i da stvori sopstvenu mrežu benzinskih pumpi pod brendom "Gasprom", a za razvoj sistema prodaje naftnih proizvoda u

Hrvatskoj, Naftna industrija Srbije u kojoj je Gaspromnjeft većinski vlasnik namjerava da osnuje svoju ćerku firmu.

Pored toga, Gaspromnjeft razmatra mogućnost učešća u izgradnji i upravljanju elektrogeneratorskim objektima) u Hrvatskoj, među kojima su i oni koji koriste obnovljive izvode energije, navodi agencija Interfaks.

Euska agencija prenosi riječi neimenovanog predstavnika NIS-a da Hrvatska ulazi u spisak zemalja koji su prioritetni za diversifikaciju poslovanja te kompanije.

"Proučavamo sve mogućnosti za razvoj našeg biznisa u toj zemlji - to se tiče i vađenja nafte i energetike i prodaje naftnih proizvoda i logistike. Trenutno aktivno proučavamo tržište i tražimo nove mogućnosti", rekao je taj izvor iz NIS.

"Što se tiče tendera za istraživanja na naftnim izvorima na teritoriji Hrvatske, koje je objavila Hrvatska, NIS analizira svrsishodnost učešća", dodao je on.

Interes za učešće na hrvatskom tenderu za geološka istrazivanja i vađenje nafte na devet mjesta u Hrvatskoj, pokazivala je i druga ruska kompanija, Zarubežnjeft, koja je zajedno sa švajcarskom Vajt falkon (White Falcon) i Janaf već stvorila zajedničko preduzeće za učesčhe na tim tenderima Zarubežnjeft Adrija.

Prema riječima tog izvora, Zarubežnjeft je i dalje zainteresovana za te tendere i o tome je saopštila na međuvladinoj rusko-hrvatskoj komisiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije