Ex -Yu

Opet prizivaju veliku Albaniju

PODGORICA - Albansko pitanje na Balkanu trebalo bi da bude riješeno do kraja 2013. godine formiranjem države koja će obuhvatiti sve teritorije na kojima žive Albanci, osnova je platfome koju je napisao bivši zvaničnik albanske Vlade Kočo Danaj.

Podgorički mediji pišu da bi "prirodna Albanija", kako je Danaj naziva u dokumentu objavljenom na 200 stranica, obuhvatala Albaniju, Kosovo i dijelove Crne Gore, Makedonije, Srbije i Grčke u kojima žive Albanci.

Platformom se predviđa da nova albanska država bude formirana nakon pregovora sa susjednim državama.

Danaj smatra da predstavnicima Albanaca u susjednim državama treba dati pravo da se na referendumu izjasne žele li da budu dio nove države.

"Sredstva za realizaciju 'prirodne Albanije' su dijalog i demokratske rasprave, jer Albanci su tokom vijeka prolili toliko krvi da bi ostvarili ne jednu, već nekoliko Albanija. Zato više nema potrebe za daljim prolivanjem krvi", navodi se u platformi.

Danaj je pravoslavac sa juga Albanije i dvije godine je radio u Vladi kao politički savjetnik tadašnjih premijera Fatosa Nanoa i Pandeli Majka, a savjetovao je i ministra inostranih poslova Ilira Metu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije