Fudbal

Bajka se nastavlja: Nevjerovatni Islanđani u četvrtfinalu (VIDEO)

Bajka se nastavlja: Nevjerovatni Islanđani u četvrtfinalu (VIDEO)
Bajka se nastavlja: Nevjerovatni Islanđani u četvrtfinalu (VIDEO)

Debitanti na Evropskom prvenstvu – fudbaleri Islanda, ekspresnim preokretom savladali su favorizovanu Englesku sa 2:1, te se tako plasirali u Četvrtfinale, dok se Englezi vraćaju kući.

Hrabri momci sa Islanda su uzdignute glave izašli pred Engleze, suprotstavili im se, i iako su gubili utakmicu riješili u prvih 18 minuta.

Nije sve počelo za debitante koji su svijet oduševili već u grupnoj fazi. Već u četvrtom minutu Golman Islanda Haraldson je neoprezno krenuo na loptu, srušio je Sterlinga, a glavni arbitar Damir Skomina je pokazao na bijelu tačku. Loptu je uzeo najbolji strijelac Engleske u istoriji Vejn Runi i bio siguran za rano vođstvo svog tima.

Međutim, Islanđani su pokazali da nisu u Francusku došli kako bi položili oružje, već su ekspresno odgovorili. Samo dva minuta kasnije krenuli su iz auta. U kaznenom prostoru na pravom mjestu našao se nabolji islandski fudbaler Ragnar Sigurdson koji je savladao Harta za 1:1 i veliko slavlje.

Izabranici Roja Hodžosona su pokušavali da ponovo dođu do brze prednosti, ali su njihovi protivnici stegnuli redove i nisu dozvoljavali engleskim napadačima da ugroze Haraldsona, a onda su priredili novi šok za Runija i ekipu.

Kombinovali su Islanđani na ivici šesnaesterca, a onda je lopta stigla do Sigtorsona koji je gađao donji lijevi ugao. Hart je bio na lopti ali se ona provukla ispod njegove ruke i ušla u mrežu za preokret. Golman Engleske je ljutito reagovao nakon primljenog gola - s razlogom, jer je mogao i trbao mnogo bolje da reaguje.

Trebalo je Engleskoj deset minuta da se oporavi od šoka koji im je priredila ekipa Larsa Lagerbaka, a onda su počeli da stežu obruč oko gola protivnika.

U 28. minutu Kejn je, nakon dodavanja Staridža, uhvatio Volej a golman debitanata je uspio da izbaci loptu u korner.

To je bila opomena Islanđanima da moraju da budu oprezniji u odbrani, što su i uradili, pa do kraja poluvremena nisu dozvolili da Englezi dođu u priliku da ugroze njihov gol.

U drugom poluvremenu Englezi su bili mnogo odlučniji nego njihovi protivnici, ali nisu uspjevali da probiju zaštitni zid ispred gola Haraldsona. To je Islanđanima dalo više prostora pa su u 56. minutu mogli da povećaju prednost. Nakon odličnog ubačaja iz kornera i gužve u kaznenom prostoru Harta, Sigurdson je pokušao makazicama, ali je golman engleske dobro odreagovao.

Pokušao je Hodžson nešto da promijeni uvođenjem Vilšira i Vardija, ali je odbrana Islanda djelovala besprjekorno.

Prva solidna prilika za Engleze u drugom dijelu ukazala se tek u 79. minutu. Na glavu Kejna "došla" je lijepa lopta ali je ovaj nije najbolje zahvatio pa je otišla u gol-aut.

Pet minuta nakon toga nova velika prilika za Islanđane. Gunarson se izborio za sjajnu poziciju zategao, ali je šutirao pravo u Harta.

Kako je vrijeme odmicalo Englezi su sve više otvarali svoje karte i pokušavali da dođu do gola koji bi mogao da im znači ostanak na šampionatu Evrope, ali nikako nisu uspjevali ozbiljnije da ugroze Haraldsona.

Nekoliko sekundi prije kraja mogli su Haraldsonovi momci do izjednačenja. Nakon sjajno ubačene lopte iz kornera najviši u skoku je bio Smoling, ali je traljavo šutirao iz veoma opasne pozicije i poslao loptu u gol-aut. Odmah nakon toga začuo se i posljednji zvižduk nautakmici koji je značio da Englezi igu kući, a Islanđani u debiju iz snova nastavljaju svoju bajku.

U četvrtfinalu ekipa Larsa Lagerbaka ide na domaćina Francusku, a utakmica je na programu 3. jula od 21 sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije