Fudbal

Čelsi i Totenhem u bici za "Vembli"

Čelsi i Totenhem u bici za "Vembli"
Čelsi i Totenhem u bici za "Vembli"

Čelnici Fudbalskog kluba Čelsi ponudili su 11 miliona funti godišnje da bi "plavci" igrali na "Vembliju" dok se njihov "Stamford Bridž" renovira.

Pored Čelsija, i Totenhem bi želio da mu nacionalni stadion bude privremeni dom dok se bude gradio novi stadion, a kada napuste "Vajt Hart Lejn". Međutim, "Tajms" prenosi da je Totenhem ponudio tri miliona funti manje, zbog čega se vjeruje da će Čelsi dobiti zeleno svjetlo za selidbu na "Vembli" počevši od sezone 2017/2018. Ko god bude mogao da igra na "Vembliju" svakako neće moći da koristi pun kapacitet od 90.000 mjesta zbog restrikcija u broju dešavanja koja mogu da budu održana na tom stadionu tokom godine. Međutim, te restrikcije mogu da budu izbjegnute ako kapacitet nije veći od 50.800 mjesta, a to bi se postiglo time što bi posljednji prsten stadiona ostao zatvoren.

Čelnici "Vemblija" su trenutno pod pritiskom Premijer lige da daju zeleno svjetlo Čelsiju i Totenhemu, ali moraju da razmišljaju i kakav će to uticaj imati na ostala sportska i muzička dešavanja, odnosno prihode. Čelsi je prošle nedjelje otkrio kako će izgledati novi "Stamford Bridž", koji će biti kapaciteta 60.000 mjesta i koji je inspirisan arhitekturom Vestminster opatije. Vlasnik "plavaca" Roman Abramovič istakao je da želi da novi dom njegovih fudbalera, koji će koštati čak 500 miliona funti, bude katedrala fudbala.

"Plavci" su imali ideju da koriste dom ragbista Tvikernem dok se "Stamford Bridž" bude gradio, ali su se pojavile brojne prepreke, između ostalih, i negodovanje lokalaca. Zbog toga je "Vembli" najbolja alternativa za aktuelnog prvaka Engleske, iako se nalazi daleko od dijela Londona iz kojeg su "plavci". Ukoliko Čelsi dobije zeleno svjetlo, Totenhem će svakako morati da nađe stadion na kojem će igrati dok se novi stadion bude gradio. Klub je još 2012. godine dobio dozvolu za izgradnju stadiona s 56.000 mjesta, ali bi trebalo da podnese novi projekat s povećanim kapacitetom na kojem bi mogle da se igraju utakmice američkog fudbala.

Jedna od opcija za Totenhem je bila da dijeli Olimpijski stadion s Vest Hemom, ali se od toga odustalo, pa je najizglednije da će dijeliti stadion s Milton Kins Donsom, koji se nalazi 80 kilometara od Londona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije