Fudbal

Crveni karton i od Crkve

Crveni karton i od Crkve
Crveni karton i od Crkve

Katolička crkva u Brazilu, zemlji s najvećim brojem katolika na svijetu, dala je "crveni karton" organizatorima Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Razlog tome je potrošnja milijardi dolara na gradnju stadiona, a da pritom nisu ni u najmanjoj mjeri popravili stanje vrlo loših javnih servisa.

Ove sedmice je u crkvama širom Brazila dijeljena brošura u obliku crvenog kartona u kojoj Brazilsko biskupsko vijeće poziva tamošnju vladu da poštuje pravo ljudi na demonstracije protiv Mundijala, koji počinje 12. juna.

"Crkva želi da doprinese i javnoj raspravi i izrazi svoju zabrinutost zbog naopakih prioriteta kada je u pitanju korištenje javnog novca, koji bi trebalo da bude upotrijebljen za zdravstvo, obrazovanje, osnovne higijenske uslove, prevoz i bezbjednost", stoji u brošuri.

Stav brazilskih biskupa dijeli većina Brazilaca koji su proteklih mjeseci širom zemlje javno protestovali protiv trošenja velikih novčanih iznosa na izgradnju stadiona, koje smatraju simbolima rastrošnosti, a očekuje se da će tokom SP demonstracije biti učestalije.

Uz rastrošnost, brazilski biskupi organizatorima SP zamjeraju i raseljavanje stotina siromašnih građana iz njihovih domova u područjima u blizini stadiona, prilikom kojih su zanemarene odredbe o zaštiti okoline, a sve kako bi se pogodovalo "velikim korporacijama". Takođe, biskupi navode da uspjeh Svjetskog prvenstva neće biti mjeren time koliko će novca zaraditi lokalna ekonomija ili sponzori ovog događaja, već time hoće li na njemu biti ispunjeni neki temeljni civilizacioni zahtjevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije