Fudbal

FI­FA zna­čka ga­rant re­gu­lar­nos­ti u Premijer ligi BiH

FI­FA zna­čka ga­rant re­gu­lar­nos­ti u Premijer ligi BiH
FI­FA zna­čka ga­rant re­gu­lar­nos­ti u Premijer ligi BiH

De­vet ar­bi­ta­ra s FI­FA i UEFA zna­čkom od uku­pno 45 na A i B lis­ti je­dan su od ga­rana­ta re­gu­lar­nos­ti ta­kmi­če­nja u BH Te­le­com Pre­mi­jer li­gi.

Tre­nu­tno naj­bo­lji su­di­ja Ognjen Va­ljić iz Ba­nja­lu­ke pri­zna­nje za svoj rad do­bio je i de­le­gi­ra­njem za je­dnu od pred­sto­je­ćih uta­kmi­ca kva­li­fi­ka­ci­ja za Svjet­sko prven­stvo u Ru­si­ji.

Asis­ti­ra­će mu Se­nad Ibri­šim­be­go­vić, Sre­tan Udo­vi­čić i El­din Ja­ku­po­vić, što će, osim nji­ho­ve li­čne, bi­ti i odli­čna pro­mo­ci­ja N/FS BiH, ali i bh. eli­tnog fu­dbal­skog ta­kmi­če­nja.

"To je i te­ ka­ko ve­li­ka pro­mo­ci­ja imi­dža Sa­ve­za. To je i do­kaz da N/FS BiH ra­di do­bro. Ula­že­mo mno­go u edu­ka­ci­ju na­ših ar­bi­ta­ra, a nji­hov kva­li­tet pre­po­zna­la je i FI­FA, ko­ja će ih uvrsti­ti za ne­ki od pred­sto­je­ćih me­če­va kva­li­fi­ka­ci­ja", ka­zao je Sa­lem Pro­lić, ru­ko­vo­di­lac Odje­la za su­đe­nje N/FS BiH i biv­ši su­di­ja.

Pro­lić i El­mir Pi­lav je­di­ni su pri­je Va­lji­ća i asis­te­na­ta iz BiH do­bi­li pri­li­ku ra­ni­je su­di­ti kva­li­fi­ka­ci­je za Mun­di­jal.

U bh. ku­ći fu­dba­la ve­li­ku paž­nju po­sve­ću­ju ovom se­gme­tnu. Su­di­je su re­do­vni uče­sni­ci se­mi­na­ra, a na po­slje­dnjem u or­ga­ni­za­ci­ji N/FS BiH je je­dan od pre­da­va­ča bio i Mio­drag Ma­žić.

"Od Ma­ži­ća smo do­bi­li po­hva­le za na­še ar­bi­tre, ali i or­ga­ni­za­ci­ju se­mi­na­ra. Re­kao je da je naš se­mi­nar u ran­gu onih ko­je or­ga­ni­zu­ju FI­FA i UEFA", tvrdi Pro­lić.

Is­ti­če da su ar­bi­tri, njih 21 na A i 24 na B lis­ti, spre­mni za nas­ta­vak se­zo­ne.

"Su­đe­nje u Pre­mi­jer li­gi je sva­ke go­di­ne sve bo­lje i na to smo izu­ze­tno po­no­sni. Svi zna­mo da je pro­lje­će uvi­jek te­že su­di­ti ne­go prvi dio jer se po­la eki­pa bo­ri za op­sta­nak, po­la za ti­tu­lu, odno­sno Evro­pu. Me­đu­tim, upo­zo­ri­li smo ar­bi­tre i si­gu­ran sam da će od­go­vo­ri­ti za­dat­ku na pra­vi na­čin. Ta­ko­đe, kon­tro­le su ve­li­ke i oče­ku­jem da u tom se­gmen­tu sve pro­te­kne u naj­bo­ljem re­du", is­ti­če Pro­lić.

U Ko­mi­te­tu za su­đe­nje is­ti­ču da su uči­ni­li sve ka­ko bi gre­ške bi­le sve­de­ne na mi­ni­mum.

"Na­ra­vno gre­ške se de­ša­va­ju i de­ša­va­će se uvi­jek. Ne sa­mo u BH Te­le­com Pre­mi­jer li­gi, ne­go u sva­koj dru­goj, pa i u Li­gi prva­ka, Svjet­skom ili Evrop­skom prven­stvu. Su­di­je su ži­vi lju­di od krvi i me­sa i po­gri­je­še. Me­đu­tim, mi se tru­di­mo da ih sve­de­mo na mi­ni­mum. Tre­nu­tno ih je da­le­ko ma­nje ne­go ne­kih ra­ni­jih go­di­na", ka­že Pro­lić.

Na­gla­ša­va da nje­go­ve tvrdnje pot­vrđu­je sve ma­nji broj pri­mje­daba iz klu­bo­va.

"Ne­ma­mo nije­dnu pri­mje­dbu klu­bo­va na su­đe­nje ni ove, ni pro­šle se­zo­ne. To nam je mo­tiv da nas­ta­vi­mo ra­di­ti ka­ko bi di­je­ljenj­e prav­de bi­lo još bo­lje. Ima­mo odli­čne su­di­je, ko­ji su ga­rant da je prven­stvo BiH na­j­re­gu­lar­ni­je u na­šem okru­že­nju, a si­gu­ran sam da mo­že­mo sta­ti ra­me uz ra­me i mno­gim evrop­skim šam­pi­ona­ti­ma", tvrdi Pro­lić.

Su­di­je sa FI­FA i UEFA zna­čkom sa A lis­te Pre­mi­jer li­ge su Ognjen Va­ljić, El­din Ja­ku­po­vić i Ir­fan Pe­ljto. Na B lis­ti su Se­nad Ibri­šim­be­go­vić, Sre­tan Udo­vi­čić, Go­ran Du­jak, Da­vor Be­ljo, Amer Ma­cić i Da­mir La­zić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije