Fudbal

Falkao koban za Bilbao

Falkao koban za Bilbao
Falkao koban za Bilbao

Fudbaleri Atletiko Madrida osvojili su Evropsku ligu pošto su u finalu, igranom u Bukureštu, savladali Atletik Bilbao (3:0). Junak pobjede bio je Radamel Falkao, strijelac dva gola, a konačni rezultat postavio je Dijego.

Ovo je peti evropski trofej za "jorgandžije", a poslije godinu dana pauze madridski klub je ponovo osvojio Evropsku ligu. Podsjetimo, 2010. su predvođeni Dijegom Forlanom dobili Fulam u finalu s 2:1. Bilbao je i dalje bez trofeja u evrokupovima. Osim odlične predstave Falkaoa i društva, potrebno je istaći da je susret nakratko prekinut u 19. minutu, kada je dvoje ljudi utrčalo na teren. Srećom, namjere su im bile miroljubive, pa ozbiljnog incidenta nije bilo. Dijego Simeone, trener Atletika, rekao je da je ovaj trijumf ono o čemu su sanjale generacije navijača tog kluba i dodao da je Falkao jedan od najzaslužnijih za uspjeh.

"Presrećan sam zbog igrača, navijača, ali i zbog svih klinaca koji će u škole doći u dresovima Atletika", počeo je Simeone i zatim nastavio:

"To je ono što smo željeli da postignemo. Ekipa je sjajno odigrala finale. Falkao je zaista bio fantastičan, postigao je dva fenomenalna pogotka. Ti golovi su trasirali naš put ka pobjedi".

Posvećujem golove i pobjedu mojoj porodici i Bogu koji mi je podario talenat, rekao Kolumbijac

Tokom cijele sezone reprezentativac Kolumbije je pružao sjajne partije u ovom takmičenju i sa ukupno 12 pogodaka je ponio epitet najboljeg strijelca.

"Kada sam dolazio u Atletiko rekao sam da želim da osvajam titule i evo, to se desilo. Posvećujem golove i pobjedu Bogu i mojoj porodici. Hvala Bogu što mi je podario talenat. Moja ljevica odlučila, a desna noga je dosta pomogla", bile su prve Falkaove riječi kome je ovo druga sezona zaredom da je osvojio Evropsku ligu. Prošle godine je to učinio sa Portom i takođe je bio najbolji strijelac takmičenja.

Trener Bilbaoa Marselo Bijelsa istakao je da je madridski tim zasluženo osvojio titulu jer njegov tim nije bio na nivou partije koje su pružali protiv Mančester junajteda i Šalkea.

"Naši protivnici su zasluženo slavili. Vidjela se velika razlika između timova. Mi smo igrali onako kako je Atletiko želio, što im je omogućilo da igraju svoju igru", rekao je Bijelsa i dodao:

"Veoma sam razočaran. Nismo igrali dobro. Očigledno ja sam odgovoran za to kako je moj tim igrao, a mi nismo postigli ono što je bio naš cilj".

Zanimljivosti

- Simeone je tek treći koji je kao igrač i kao trener osvojio Evropsku ligu. Pored njega to je pošlo za rukom Dini Zofu i Hubu Stivensu.

- Falkao ovogodišnje takmičenje u Evropskoj ligi završio kao najbolji strijelac sa 12 golova, a iza sebe je ostavio Klasa Jana Huntelara iz Šalkea (10). Prošle sezone je u dresu Porta postigao 17 golova.

- Ekipa iz Bilbaoa drugi put je u istoriji doživjela poraz u finalu ovog takmičenja. U borbi za trofej su 1977. poraženi od Juventusa.

- Pored zastava finalista na tribinama Nacionalnog stadiona u Bukureštu, mogla su da se vide obilježja Ajaksa i Hanovera.

- Trinaest navijača Atletika i jedan policajac povrijeđeni su u sukobu na madridskom Trgu De Neptuno prilikom slavlja osvojenog trofeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije