Fudbal

Huliganstvu nema lijeka?

Huliganstvu nema lijeka?
Huliganstvu nema lijeka?

Posljednji obračun navijača Željezničara i Sarajeva još jednom je pokazao da fudbalski stadioni u BiH odavno nisu više puka sportska borilišta već opasna mjesta na kojima običan i sportski nastrojen navijač više nema šta da radi.

Tuče između navijačkih grupa su "redovna aktivnost", a niti ubistva nisu uspjela da izazovu jaču reakciju osim osude javnosti. Svjedoci smo bezbroj tuča navijača širom BiH, prekinutih utakmica, razbijenih glava, ubistava, sačekuša... ali ništa od toga nije bilo dovoljno da se pokrene i pronađe rješenje za suzbijanje huliganstva.

Posljednji u nizu huliganskih divljanja desio se juče u Sarajevu ispred stadiona "Koševo", gdje su se prema nezvaničnim informacijama sukobili navijači Željezničara i Sarajeva. Pripadnici policije Kantona Sarajevo priveli su na saslušanje četiri lica, a na teret im je stavljeno narušavanje javnog reda i mira. Navodi se da je do tuče došlo kada su se navijači Sarajeva zaputili ka Gradišci (na revanš meč osmine finala Kupa BiH Kozara - Željezničar). Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su po dojavi brzo reagovali i spriječili veći sukob. Iz MUP-a KS su istakli da je na licu mjesta pronađeno više drvenih i improvizovanih metalnih palica, a slupan je automobil.

"Policijski službenici su zatekli sljedeća lica: Š.K., rođen 1995. u Sarajevu, F.S., rođen 1993. u Sarajevu, H.S., rođen 1996. u Sarajevu, i Z.E., rođen 1996. u Sarajevu. U obavljenom razgovoru isti su izjavili da pripadaju navijačkoj skupini FK Željezničar, te su sa grupom navijača došli kako bi se fizički obračunali s pripadnicima navijačke skupine FK Sarajevo", piše u saopštenju MUP-a KS, gdje se dodaje da će protiv navedenih lica biti preduzete zakonom predviđene mjere.

Ovaj događaj je samo jedan od mnogih u moru sukoba navijača. U poređenju s nekim ovaj je bio "dječja igra". Svima je poznat slučaj iz 2009, kada je u sukobu navijača Širokog Brijega i Sarajeva ubijen navijač "bordo" tima Vedran Puljić. Šest godina kasnije je podignuta optužnica protiv Olivera Knezovića, kojeg terete da ga je ubio otetim policijskim pištoljem. Tom prilikom pogođeno je još nekoliko navijača. A, 2015. je u prostorijama Udruženja navijača Željezničara na stadionu "Grbavica" ubijen navijač "plavih" Mirza Raščić. Za ubistvo je osumnjičen Izudin Tahirović i suđenje je u toku. Navijači ne miruju ni na međunarodnoj sceni, gdje su "briljirali" navijači Sarajeva i to protiv Leha. Tom prilikom, osim navijača oba tima, povrijeđeno je i nekoliko policajaca. U sukobu su korištene drvene palice, stolice, baklje, a osim velike materijalne štete, jedan je Poljak uboden nožem.

Neredi su vidljivi u svim krajevima BiH pa je tako nekoliko puta zbog navijača Borca prekidana utakmica na Gradskom stadionu u Banjaluci, dok je posebno upečatljiva masovna tuča navijača Željezničara i Hajduka iz Splita, pa je zbog toga otkazana prijateljska utakmica koja je trebalo da bude igrana na "Grbavici".

"Šta tu više može da se kaže kada je očigledna kriza u društvu? Organi vlasti ne reaguju na vrijeme, a jasno je da je zakazala porodica, ali i društvo. Izgleda da smo se pomirili s ovakvim događajima. Niko ne poštuje zakon i tu policija najviše ispašta", počeo je priču za "Nezavisne" Žarko Laketa, prvi potpredsjednik Komiteta za stadione i bezbjednost N/FS BiH.

Navijači više ne biraju gdje će se sukobiti. Stadioni su samo posljednja stanica, a neredi se često vide i na ulicama gradova. Laketa smatra da incidenti neće prestati dok klubovi ne počnu ozbiljnije da rade s navijačkim grupama.

"Klubovi ne rade s navijačima i jedini u regionu koji je ušao u otvoreni sukob s pristalicama je Dinamo iz Zagreba, koji godinama zbog toga nije imao publiku", kazao je Laketa.

On ističe da N/FS BiH čini sve što je do njega pa kao prevenciju redovno s predstavnicima klubova održava predavanja i sastanke, na kojima prenose preporuke FIFA i UEFA.

"To, izgleda, ne pomaže. Klubovi treba da reaguju kako bi se ovo spriječilo i riješilo. Jasno je da je ovo odavno otišlo predaleko i klubovi moraju da se izbore sa skupinama koje, čini se, hoće da učestvuju u radu klubova", izjavio je prvi potpredsjednik Komiteta za stadione i bezbjednost N/FS BiH.

N/FS BiH je u nekoliko navrata zabranjivao gostujućim navijačima da putuju na utakmice, ali to nije mnogo pomoglo jer klubovi iz kola u kolo plaćaju visoke kazne zbog navijača koji prave nerede na tribinama. Kazne koje izriče Disciplinska komisija N/FS BiH iz kola u kolo nisu male, ali čini se da nisu postigle željeni efekat.

"Nisam siguran koliko bi veće novčane kazne pomogle. Izricali smo velike kazne u prošlosti pa su one u nekom odstotku oproštene jer klubovi nisu ili ne mogu da plate. Treba da se donese pravilo i - zašto ne izbacivati klubove iz takmičenja u slučaju velikog nereda navijača", kazao je Laketa i zaključio da očigledno nekome odgovara ovakvo stanje kakvo jeste.

Huligani su problem i mnogo razvijenijih država, a da je teško izaći na kraj s njima bilo je vidljivo i na ovogodišnjem Evropskom fudbalskom prvenstvu u Francuskoj, gdje su navijači nacionalnih timova zadavali mnogo problema policiji i organizatoru i u nekoliko navrata su utakmice prekidane.

4

privedena navijača pripadaju navijačkoj grupi FK Željezničar.

2009.

u Širokom Brijegu ubijen navijača Sarajeva Vedran Puljić.

2015.

u prostorijama Udruženja navijača Željezničara ubijen Mirza Raščić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije