Fudbal

Loš menadžer ili Fergijeva greška?

Loš menadžer ili Fergijeva greška?
Loš menadžer ili Fergijeva greška?

Iako je odlazak Dejvida Mojesa sa mjesta menadžera Mančester junajteda najavljivan za ljeto, to se dogodilo jutros. Nasljednik Aleksa Fergusona na klupi "crvenih đavola" nije se najbolje snašao pa je zbog serije loših rezultata nakon 10 mjeseci rada dobio otkaz, a na njegovo mjesto je privremeno postavljena klupska legenda Rajan Gigs.

Ovakav rasplet situacije u jednom od najvećih i najpopularnijih fudbalskih klubova na svijetu nije bio iznenađenje jer slavni tim nakon dugo vremena (19 godina) neće naredne sezone igrati u Ligi šampiona, a ni od engleske krune takođe nema ništa.

Tako neuspješna sezona bila je ipak previše da prođe nekažnjeno, a po nepisanom pravilu, prvi je cijenu platio trener, iako Junajted, pokazala je to istorija (22 trenera za 121 godinu), ne poseže često za ovakvim potezima.

Mojes je prošlog ljeta preuzeo Mančester kada se povukao legendarni Ferguson i tada je potpisao šestogodišnji ugovor. Ipak, on je postao prvi trener Junajteda koji je otpušten još od Rona Etkinsona 1986, a bivši kapiten velikana iz Mančestera Geri Nevil nije bio zadovoljan zbog ovakve reakcije čelnih ljudi kluba rekavši da mu je jasno u kakvom svijetu živimo

"Klub bi želio da zahvali Mojesu na vrijednom radu, iskrenosti i integritetu koji je unio u svoj posao", stoji u saopštenju Junajteda, ali javna je tajna da su vlasnici kluba, porodica Glejzer, već odavno nezadovoljni kako njihov tim izgleda na terenu, a lista razočaravajućih rezultata je poprilično duga. Tu se posebno misli na nemoć u Premijer ligi, ranu eliminaciju u FA kupu i polufinalu Liga kupa te eliminaciju u četvrtfinalu Lige šampiona od Bajerna. Kap koja je prelila čašu bio je poraz od Evertona sa 2:0 proteklog vikenda. To je bio 11. poraz "crvenih đavola" u Premijer ligi ove sezone, poslije kojeg su na sedmom mjestu na tabeli i sa malim šansama da izbore mjesto u Evropi naredne sezone.

Iako je Mojesov neuspjeh evidentan, engleski mediji dio krivice prebacuju i na njegovog prethodnika, čovjeka koji je 24 godine sa uspjehom vodio "crvene đavole", a koji je svom klubu preporučio čovjeka koji je totalno odstupio od načina igre koja je godinama krasila tim sa "Old Traforda". Mojesu prebacuju da je od naslijeđenog šampionskog tima pojačanog Huanom Matom i Maruanom Felainijem (stigli za 80 miliona evra) napravio grupu igrača koji previše uvažavaju protivnika, više su u defanzivi nego u ofanzivi i da u nekim trenucima se ne zna ko igra na kojoj poziciji. U prilog idu i riječi Robina van Persija koji se nakon jednog meča požalio da mu saigrači ulaze u prostor, da se sudaraju na terenu i da se u nekim trenucima uopšte ne zna ko šta radi i kakav je plan.

Legenda Junajteda Dvajt Jork nije se libio da kaže da su fudbaleri u meču sa Evertonom iznevjerili svog trenera Dejvida u momentu kada su mu podrška i dobra igra bile najpotrebnije.

"Sada je i njemu jasno da su ga fudbaleri, kojima je vjerovao, teško iznevjerili", naglasio je Jork.

Sve je ovo, pokazalo se, bilo preveliko breme za Mojesova pleća, a njegova kratka era u "crvenim đavolima" je definitivno završena. Ipak, on će zbog preveremnog prekida ugovora dobiti obešteštećenje od oko šest miliona evra, tvrde engleski mediji.

Ipak, novac nije trenutno najveća briga čelnika Junajteda, već kako tim koji je postao predmet sprdnje na Ostrvu vratiti na stare staze slave i koji bi menadžer to mogao.

Sada je već kasno za Žozea Murinja (Čelsi), Pepa Gvardiolu (Bajern) i Karla Anćelotija (Real Madrid) pa se kao nasljednici spominju Luj van Gal, Dijego Simeone, Loran Blan...

Mančester junajted je jedan od najpoznatijih brendova na svijetu i jedan od rijetkih fudbalskih klubova koji je popularan u cijelom svijetu pa je samim time i pad reputacije zbog velikog novca koji je u igri nešto što Glejezerovi po svaku cijenu žele da izbjegnu. Zato su, kažu mediji u Engleskoj, spremni da novom menadžeru za dovođenje novih igrača ponude budžet od čak 240 miliona evra. Ipak ni to nije izgleda dovoljno da trenera Borusije iz Dortmunda Jirgena Klopa natjera da dođe na poziciju koja je nedosanjani san mnogih stručnjaka.

"Junajted je veliki klub i vrlo dobro poznajem njihove sjajne navijače, ali moja posvećenost Borusiji i ljudima u njoj je nesalomiva", rekao je Klop.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije