Fudbal

Maribor ipak prejak

Maribor ipak prejak
Maribor ipak prejak

Fudbaleri mostarskog Zrinjskog, šampiona BiH, nisu se uspjeli plasirati u treće kolo kvalifikacija za najjače evropsko klupsko takmičenje.

Na drugom koraku puta ka Ligi šampiona zaustavio ih je Maribor, koji je nakon 0:0 u Mostaru u srijedu uvečer na svom terenu slavio 2:0.

Sudbinu "plemića" slovenački šampion zapečatio je golovima iz prekida. Prvo je Dare Vršič prelijepo pogodio iz slobodnog udarca za 1:0 u 45, a zatim je u nastavku Agim Ibraimi bio neumoljiv s bijele tačke u 57. minutu. Tako su Mariborčani, nakon sarajevskog Željezničara prije dvije sezone, eliminisali još jednog bh. predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Zrinjski je odigrao dobru utakmicu u prvom poluvremenu. Sve do završnice tog perioda igre Mostarci su bili potpuno ravnopravan rival, u nekim trenucima i bolji. No, onda je uslijedio "hladan tuš".

"Iskreno, sretni smo što smo uopšte bili u prilici da igramo kvalifikacije za Ligu prvaka. Lijepo je bilo vidjeti naše navijače na tribinama i zahvalio bih im na podršci. Došli smo u Maribor da probamo iznenaditi favorizovanog rivala. Sve do 37. minute imali smo igru i kontrolisali smo stanje na terenu. Imali smo i jednu stopostotnu priliku, te još tri-četiri izgledne situacije. No, onda smo pali u završnici prvog dijela, a na otvaranju drugog se dogodio penal, koji nas je u potpunosti presjekao. Domaćinu je to dalo sigurnost. Potpuno smo se otvorili i pokušali se vratiti, ali je to ostavljalo puno prostora Mariboru. Srećom, oni nisu iskoristili prilike koje su imali, pa nismo doživjeli rezultatsku katastrofu", rekao je Branko Karačić, trener Zrinjskog.

Prema Karačićevom mišljenju, dosta uticaja na krajnji ishod, ali i sam tok utakmice imale su greške sudije.

"Prvi gol smo primili iz slobodnog udarca koji je dosuđen, a da nije ni bilo prekršaja. Poslije toga je domaćinu dosuđen u najmanju ruku diskutabilan jedanaesterac. U svakom slučaju smo razočarani, jer smo iz te dvije sporne situacije primili golove", zaključio  je strateg bh. šampiona.

Plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona Maribor je osigurao još najmanje četiri evropske utakmice.

"Potpuno smo zasluženo prošli dalje, jer smo bili bolji rival tokom cijelog susreta. Zrinjski je dosta dobro izgledao u prvom poluvremenu, ali smo imali strpljenja", rekao je Ante Šimundža, trener Maribora.

Ostali rezultati: Aktobe - Dinamo Tbilisi 3:0 (1:0), Ventspils - Malme 0:1 (0:0), Helsinki - Rabotnički 2:1 (0:0), Steaua - Stromsgodset 2:0 (1:0), Sent Patriks - Legia 0:5 (1:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije