Fudbal

Mesi četiri koraka do istorije

Mesi četiri koraka do istorije
Mesi četiri koraka do istorije

Ako je Kristijano Ronaldo kao Majkl Džordan, onda je Lionel Mesi kao Vilt Čemberlen, koji je postigao 100 poena na jednoj utakmici, rekao je Luis Enrike, trener Barselone, nakon što je napadač njegove ekipe protiv Granade (6:0) stigao do 401. pogotka u karijeri.

Mesi i ove sezone nastavlja da teroriše odbrane u Primeri, gdje je postigao 248 pogodaka od oktobra 2004, kada je debitovao za prvi tim Katalonaca. Protiv Granade je postigao dva pogotka i došao do cifre od 401 ukupno u karijeri u svim takmičenjima. Od toga je 359 golova postigao u dresu Barselone, a za reprezentaciju Argentine strijelac je bio 42 puta. Bez sumnje je još jednom pokazao da se radi o jednom od najboljih napadača u istoriji fudbala. Omaleni Mesi je veoma blizu toga da postane i najbolji strijelac Primere svih vremena. Telmo Zara, koji je od 1940. do 1955. godine nosio dres Atletik Bilbaoa, ukupno je postigao 252 pogotka i nalazi se na vrhu liste strijelaca, dok je Mesi samo četiri gola iza njega na drugom mjestu i samo je pitanje vremena kad će skočiti na prvu poziciju.

Vrijeme radi za Mesija i siguno je da će debelo popraviti konto golova do kraja karijere. U junu 2015. Argentinac će proslaviti 28. rođendan i jasno je da je već dosad napravio nečuven podvig za igrača koji ima samo 27 godina.

Mesi je uz Kristijana Ronalda najefikasniji igrač posljednjih godina i već sada je veoma blizu prestizanja legendarnih Tijerija Anrija, Brazilca Ronalda i Raula Gonzalesa Blanka. Anri je dosad u karijeri stigao do cifre od 407 golova, Ronaldo je postigao 414, dok se Raul zaustavio na cifri 423. Portugalac Ronaldo zasad je postigao 429 golova, ali je dvije godine i četiri mjeseca stariji od Mesija pa je vrlo vjerovatno da će na kraju biti i ispred ljutog rivala.

"Nisam ni zamišljao da bih mogao da postignem nešto ovako u karijeri. Hvala svima na čestitkama zbog 400. gola. Nastaviću da radim naporno da bih dostigao neke nove ciljeve. Veliki zagrljaj za sve", napisao je Mesi na Facebooku.

Osim sjajnom realizacijom, Mesi ove sezone može da se pohvali i velikim brojem asistencija. Na šest mečeva u Primeri ove sezone Mesi je postigao pet golova i imao šest asistencija.

"Razmišljao sam da izvedem Mesija, da bi se odmorio, ali on donosi toliku radost kada igra, da mi je bilo ljepše da ga ostavim na terenu svih 90 minuta. On je veoma darežljiv s asistencijama i pravi je osjećaj sreće kada ga gledate. Kao da ga je dodirnuo magični štapić", izjavio je Enrike i zatim nastavio:

"Većina nas nije postigla toliki broj golova čak i da brojimo sve one na ulici, školi ili bilo gdje drugdje."

Osim Mesija, u velikoj pobjedi nad Granadom u strijelce su se upisali Nejmar (26, 45, 66) i Ivan Rakitić (43).

Rezultati: Viljareal - Real Madrid 0:2, Elče - Selta 0:1, Barselona - Granada 6:0, Atletiko Madrid - Sevilja 4:0, Levante - Rajo Valjekano 0:2, Atletik Bilbao - Eibar 0:0. Juče: Hetafe - Malaga, Deportivo - Almerija, Real Sosijedad - Valensija, Kordoba - Espanjol. Poredak: Barselona 16, Atletiko Madrid 14, Valensija 13, Sevilja 13...

 

 Trofeji s Barselonom

Primera                  6

Liga šampiona       3

Kup kralja              2

UEFA Super kup   2

Španski Super kup6

Svjetsko prvenstvo          2

  

Mesijevi golovi  

Primera                  248

Kup kralja              29

Španski Super kup10

Liga šampiona       68

Svjetsko prvenstvo          4

Reprezentacija       42

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije