Fudbal

Nada za spas Borca, Ješiću se trese stolica

Nada za spas Borca, Ješiću se trese stolica
Nada za spas Borca, Ješiću se trese stolica

Tek smo na prvom stepeniku, a ima ih još 10, kazao je Borče Sredojević, koji je pobjedom debitovao na klupi Borca u prvom meču u BHT Premijer ligi BiH.

Jedna pobjeda bila je dovoljna da se pogled na tabelu kada je u pitanju banjalučki premijerligaš znatno promijeni. Nakon 21. kola, u kojem su sa 3:0 porazili Drinu, Borac od 10. pozicije, koja garantuje opstanak u naredne godine skraćenoj ligi, sada dijeli pet bodova. Ta razlika može biti još manja, a za to treba u narednom kolu pobijediti Travnik. A to je lakše reći nego učiniti jer Travnik igra na svom terenu, a kao i Borac i on je u igri da izbori opstanak. Osim toga, jučerašnji bod sa gostovanja kod Slavije (0:0) sigurno je ulio dodatnu nadu Travničanima da i oni naredne sezone mogu da osjete kako je to igrati u ligi od 10 ekipa.

"Svaka naredna utakmica je biti ili ne biti, u gostima ili kod kuće, to više ne može biti opravdanje. U takvoj smo situaciji da moramo ići na najbolji rezultat bez obzira ko je s druge strane i gdje igramo", rekao je Toni Jović, strijelac prvog gola protiv Drine.

Kako se primiče finiš sezone, tako Sarajevo sve više smanjuje šanse da na kraju bude prvi, a mogla bi im izmaći i Evropa. Samo bod osvojen u Prijedoru još jednom je razočarao navijače Sarajeva, a sudeći po komentarima i značajno uzdrmao trenersku klupu Miodraga Ješića. Aktuelni šampioni najavljivali su proljećni bum i umjesto toga u drugom dijelu sezone nakon četvrte odigrane utakmice imaju samo jednu pobjedi i to onu protiv Čelika (2:1). U Premijer ligi BiH upisali su još remi sa Zrinjskim (2:2), te su poraženi u Kupu od Slobode (1:2), pa su mnogi mišljenja da bi upravo sutrašnji revanš protiv Tuzlaka mogao odrediti dalju sudbinu srbijanskog stručnjaka.

Iako rezultatom 1:1 protiv Rudara nije bio zadovoljan, igrom svojih fudbalera ipak nije bio ni nezadovoljan.

"Imali smo prvo poluvreme jedanaesterac koji nismo iskoristili i sledeći napad smo primili gol. U nastavku smo krenuli koliko smo mogli ofanzivno, izjednačili rezultat, imali neke šanse, pogodili stativu. Nažalost, to nije bilo dovoljno za nešto više. Hteli smo, nismo uspeli, mi nismo zadovoljni rezultatom, ali mojim igračima nemam šta zameriti. Borili su se po teškom terenu koliko su mogli. Domaćinima čestitam na dobroj utakmici", istakao je Ješić.

S druge strane, zadovoljni nisu ni "rudari sa Sane". U borbi za opstanak trebaće im još puno više od boda, ali remi protiv jednog od konkurenata za titulu svakako ulijeva snagu ekipi.

"Neće nam ovaj bod puno pomoći, ali će nam vratiti samopouzdanje. Moji fudbaleri su bili borbeni i možda da smo bili malo hrabriji mogli smo i do pobjede. Na kraju ovaj rezultat je realan i drago mi je da smo pokazali da možemo ravnopravno parirati ekipama iz vrha tabele", smatra Zlatko Jelisavac, trener Rudara.

Više od jednog boda sa gostovanja minulog vikenda nisu uspjeli donijeti ni fudbaleri Zrinjskog protiv Čelika, a neriješeno je bilo i u Bijeljini između Radnika i Olimpica. Sve to ponajviše je pogodovalo Slobodi, koja se nakon pobjede u Vitezu (3:1) dodatno učvrstila na vrhu tabele.

"Zbog stanja terena prvo poluvrijeme je bilo teško. Međutim, kad smo načeli protivnika sve je išlo bez problema. Do nova tri boda nosili su nas i navijači, koji će nam, nadam se, pomoći da do kraja odradimo posao kako treba. Na dobrom smo putu, ali znamo da ima još puno posla i svaka naredna utakmica za nas će biti finale", kazao je Zajko Zeba, kapiten Slobode.

U narednom 22. kolu (19. i 20. marta) sastaju se: Široki Brijeg - Čelik, Zrinjski - Rudar, Sarajevo - Slavija, Travnik - Borac, Drina - Radnik, Olimpic - Vitez, Sloboda - Željezničar, Mladost DK - Velež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije