Fudbal

"Nečasnih radnji ima, ali ih je teško dokazati"

"Nečasnih radnji ima, ali ih je teško dokazati"
Foto: N.N. | "Nečasnih radnji ima, ali ih je teško dokazati"

Iako generalno regularnost takmičenja u BH telekom Premijer ligi BiH niko ne dovodi u pitanje, neki od trenera klubova elitnog fudbalskog razreda ipak priznaju da su i sami povremeno posumnjali u određene rezultate, dešavanja na terenu i rasplet nekih utakmica.

Uz presumpciju nevinosti da niko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno, stratezi bh. klubova podržavaju svaki vid istrage o eventualnim neregularnostima.

UEFA je u posljednjih četiri godine obavijestila N/FS BiH desetak puta o mogućim utakmicama sumnjivog karaktera. Riječ je o UEFA sistemu koji prati sve utakmice prvog i drugog stepena takmičenja svih svojih članica i u slučaju određenih sumnjivih pokazatelja, prije svega statističkih kretanja u kladionicama, obavještava nacionalne asocijacije da sprovedu istragu. Posljednji slučaj vezan za tri utakmice, koje su pod zabranom za javnost, ispitivali su nedavno tužioci N/FS BiH, a predmet za dva meča dostavljen je Tužilaštvu BiH.

 Pitali smo neke od trenera bh. premijerligaša da li ima nečasnih radnji na ovim prostorima u najvažnijoj sporednoj stvari.

Darko Vojvodić, FK Borac

Među onima koji priznaju, pa čak i vjeruju da nečasnih radnji ima je Darko Vojvodić, šef stručnog štaba Borca.

"Naravno da jesam posumnjao ponekad. Lagao bih ako bih rekao drugačije i mislim da tih stvari ima, ali ih je teško ili nemoguće dokazati. Međutim, u posljednje vrijeme smo prvenstveno svjedoci nekih sudijskih grešaka, a ne eventualnih namještaljki. Ako govorimo o sumnjama treba spomenuti primjer da je Krupa prošle godine praktično uzela titulu 'Želji' u utakmici koja joj nije ništa značila. Dakle, nije sve uvijek onako kako se čini", kaže Vojvodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije