Fudbal

Odgodio smrt zbog utakmice

Odgodio smrt zbog utakmice
Odgodio smrt zbog utakmice

Ispunio sam posljednji san, mogu da umrem u miru, rekao je sa suzama u očima u oproštajnom govoru pred punim tribinama stadiona "Jan Brejdel" Lorenco Šonbert, koji je bio veliki navijač Klub Briža, a posljednja želja mu je bila da ode na još jednu utakmicu voljenog kluba.

Cijeli život je bio veliki ljubitelj fudbala i prije nego što je eutanaziran u ponedjeljak želja mu se ispunila - otišao je na utakmicu protiv Muskrona, na koju je pozvan da zviždaljkom označi početak susreta. Susret je sa kćerkom posmatrao iz VIP lože.

Skoro je nevjerovatno vidjeti da jedan dan čovjek s kćerkom šeta fudbalskim terenom uz ovacije cijelog stadiona, a drugi ga dan nema, i to njegovom voljom. To je priča o 41-godišnjem Belgijancu koji je bio teško bolestan i nakon 37 operacija u posljednjih 20 godina je odlučio da se preda i da umre. Belgija dozvoljava eutanaziju, a njegov ljekar mu je to dozvolio. Šonbert je odlučio da iskoristi to pravo i u ponedjeljak je preminuo nakon injekcije.

Ali, prije toga je htio samo jedno, a to je odlazak na utakmicu Klub Briža i zbog tog meča je vlastitu smrt odgodio za jedan dan. Na stadionu je njega i sedmogodišnju kćerku Dinu gromoglasnim aplauzom dočekalo preko 20.000 navijača. Navijači su na tribinama držali transparent na kojem je pisalo "You'll Never Walk Alone" (nikada nećeš hodati sam).

"Slaviću pobjede gore na nebu. Ovo je bila moja najveća želja da prije nego što umrem vidim voljeni klub kako pobjeđuje još jednom", izjavio je Šonbert u obraćanju javnosti na stadionu.

Njegov voljeni tim je slavio 3:0 i nakon meča je Šonbert izjavio da je veoma srećan.

"Ovo će biti vrijedna uspomena za moju kćerku u kojoj može da uživa cijeli život."

Metju Rajan, golman Klub Briža, nakon meča susreo se s Lorencom i istakao da je ostao bez teksta. Porodica preminulog navijača je na Facebooku u srijedu veče obavijestila javnost da je Lorencu data smrtonosna injekcija.

"Kao što je rekao, moramo da gledamo gore i tamo ćemo vidjeti zvijezdu koja sija. Ta zvijezda je on. Zauvijek ćemo ga čuvati u našim srcima, uvijek ćemo ga voljeti i veoma će nam nedostajati. Bio je hrabar sve do posljednjeg minuta, imao je sve pod kontrolom i uživao je u posljednjima trenucima s ljudima koje je volio", stoji u komentaru njegove porodice na društvenoj mreži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije