Fudbal

Oprezno na bunker Andore

Oprezno na bunker Andore
Oprezno na bunker Andore

Ko je barem jednom gledao igru Andore, zna da će biti veoma teško probiti njihov bunker, rekao je Mehmed Baždarević, selektor najbolje fudbalske reprezentacije BiH, pred početak priprema za nastavak kvalifikacija za plasaman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

"Zmajevi" su se juče okupili u bazi u Zenici, gdje će danas i sutra odraditi po dva treninga te u četvrtak otputovati u Andoru. Popularni Meša, kojem će subotnja utakmica biti debi na klupi državnog tima, prihvata ulogu favorita, ali vrlo dobro zna da opreza nikad nije viška. Sa svojim saradnicima dobro je analizirao igru protivnika i očekuje prvu pobjedu u kvalifikacijama. Svaki drugi ishod značio bi definitivan kraj nadanja za učešće na EP.

"Andora će igrati bunker i to je nešto čega se treba, neću reći plašiti, ali treba da nas zabrine na neki način. Njihova igra je takva da imaju brzu tranziciju, vrebaju iz kontranapada ili slobodnih udaraca, a uporedo je teško naći put do njihovog gola. Oni su namučili sve svoje protivnike, stvarali im probleme i svako ko ih je barem jednom gledao dobro zna o čemu govorim. Disciplinovani su, nezgodni, njima je svaka utakmica finale. Naravno, ne želim od njih napraviti svjetske šampione, mi smo kvalitetniji, ali opreza ne smije manjkati", kazao je Baždarević.

Iako mnogi ključni reprezentativci u posljednje vrijeme nemaju zavidnu minutažu u svojim klubovima, selektor ipak očekuje da u subotu zablistaju u pounom sjaju.

"Moramo biti jaki i strpljivi, ali odmah pokazati po šta smo došli. Očekujem disciplinu, profesionalan pristup i, naravno, rezultat", dodao je Baždarević.

A očekivanja je selektor juče prezentovao i fudbalerima na prvom zajedničkom sastanku. Kako kaže, u prijateljskom tonu pokušao im je naglasiti ozbiljnost situacije u kojoj se bh. tim nalazi. S obzirom na to da su pojedini fudbaleri avio-linije imali juče tek poslije 14 časova, termin okupljanja je pomjeren do večere. Neki fudbaleri u BiH su doputovali još dan ranije. Među prvima bili su kapiten Edin Džeko, Miralem Pjanić, Edin Cocalić i golman Asmir Begović.

Fudbaleri BiH u dosadašnja četiri kola sakupili su svega dva boda. Poslije utakmice u Andori produžiće u Beč na prijateljski ogled 31. marta s Austrijom.

Begović otvorio igralište

Asmir Begović posjetio je juče Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" u Sarajevu, te zajedno sa učenicima i gostima simbolično otvorio igralište. Sredstva za izgradnju sakupljena su na gala večeri koja je održana 14. septembra na stadionu "Britanija" u Stouku, u Engleskoj. Fondacija "Asmir Begović" sakupila je tada 50.000 funti, od čega je dio sredstava izdvojen za izgradnju igrališta na "Mjedenici". Bh. reprezentativcu, kao donatoru zahvalili su, između ostalih, Selmir Hadžić, direktor Zavoda, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik opštine Stari grad Sarajevo i Enver Ćosićkić, predsjednik Specijalne olimpijade BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije