Fudbal

Paklenih 270 minuta: Premijer liga BiH ulazi u završnicu

Paklenih 270 minuta: Premijer liga BiH ulazi u završnicu
Paklenih 270 minuta: Premijer liga BiH ulazi u završnicu

Još 270 minuta ostalo je do kraja BHT Premijer lige BiH, a očekuju nas paklena tri kola, kako u borbi za opstanak tako i za plasman na međunarodnu scenu.

Utakmice 27. kola donekle su riješile borbu za titulu pošto je Zrinjski remijem na "Grbavici" sa Željezničarom (0:0) povećao prednost ispred Slobode, koja je u Tuzli poražena od Drine (0:2). Sa druge strane, još više se "zakuvala" borba za opstanak i čini se da će se četiri kluba boriti za dva mjesta u bh. eliti naredne sezone. Čeliku i Mladosti iz Doboja kod Kaknja teoretski trebaju još po bod u posljednja tri kola kako bi izborili opstanak, ali teško je vjerovati da svi njihovi konkurenti mogu da ostvare po tri pobjede i tako ih izbace iz lige. Ova dva tima imaju po 39 bodova, a Slavija je prvi tim u zoni ispadanja i ima 31 bod.

Sa Slavijom će veliku borbu da vode Vitez, Borac i Olimpic, dok je uz Travnik samo još torija. Travničani imaju šest bodova manje od Borca, koji je prvi u sigurnoj zoni, i čak i sa tri pobjede u finišu sezone ne zavise samo od sebe.

Naredno kolo igra se već u srijedu i ono može da pruži odgovore na mnoga pitanja. Na papiru bi najlakši raspored trebalo da imaju Vitez i Olimpic, koji gostuju Rudar Prijedoru, odnosno Drini, koji su već ispali iz BHT Premijer lige. Ali, meč u Tuzli, gdje je slavila Drina nad Slobodom, pokazuje da to ne znači ništa.

Gledajući raspored do kraja, u najboljoj poziciji je Vitez, koji će igrati s ekipama koje su već ispale (Rudar Prijedor) ili sa direktnim konkurentima (Slavija i Borac), a "sokolovi" su jedini u ovoj četvorci koji imaju dva meča pred svojim navijačima.

Banjalučani su dugo tavorili u zoni ispadanja, ali su pobjedom nad Slavijom (2:1) "isplivali" napolje i sada samo moraju da osvoje koji bod više od Olimpica i tima iz Istočnog Sarajeva. "Crveno-plave" u srijedu čeka teško gostovanje Širokom Brijegu, koji je u samom vrhu. Borče Sredojević, trener Banjalučana, već standardno ima problema sa povredama i kartonima igrača, a u ovaj meč ulazi bez iskusnog veziste Darka Maletića, koji se povrijedio u utakmici sa Slavijom.

"Veliki problem nam je nestandardizacija tima, jer mijenjamo sastav pred svaku utakmicu. Pružamo šansu mladim igračima koji, po mom mišljenju, odlično rade na treninzima i zaslužuju šansu da nastupe za Borac. To su pokazali u duelu sa Slavijom, ali i u prošloj utakmici u Prijedoru, a sada nas čeka Široki", rekao je Sredojević.

U vrhu tabele je dosta toga postalo jasnije nakon 90 minuta 27. kola i Zrinjski se nalazi pred promocijom u šampiona. Četa Vinka Marinovića ima četiri boda više od prvog pratioca Slobode i u gradskom derbiju s Veležom mogu da stave jednu ruku na šampionski pehar.

"U utakmici sa Željezničarom osvojili smo veoma bitan bod u borbi za titulu. Nemamo mongo vremena da se spremimo za meč s Veležom, ali imamo širok igrački kadar i moramo da pronađemo još snage pred finiš sezone", izjavio je Marinović.

Borba za evropu je jednako zanimljiva kao i za opstanak. Postoje dvije opcije. Ukoliko Radnik osvoji Kup BiH, samo 2. i 3. ekipa idu u kvalifikacije za Ligu Evrope, a ukoliko Sloboda podigne pehar i ostane na mjestu koje kroz prvenstvo vodi na međunarodnu scenu, i 4. na tabeli ide u drugo po rangu klupsko takmičenje. Sloboda, Sarajevo, Željezniočar i Široki Brijeg su u igri za plasman u Evropu, dok je Radniku jedina opcija osvajanje Kupa BiH.

Parovi 28. kola: Čelik - Željezničar, Rudar Prijedor - Vitez, Travnik - Sloboda, Sarajevo - Mladost DK, Slavija - Radnik, Drina - Olimpic, Široki Brijeg - Borac, Zrinjski - Velež. Sve utakmice igraju se u srijedu od 17 časova.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije