Fudbal

Pobjegla od Talibana koji su joj ubili oca, pa srušila Njemačku u četvrtfinalu Eura

Pobjegla od Talibana koji su joj ubili oca, pa srušila Njemačku u četvrtfinalu Eura
Foto: Instagram | Pobjegla od Talibana koji su joj ubili oca, pa srušila Njemačku u četvrtfinalu Eura

Fudbal često ispiše zanimljive životne priče. Jedna od takvih je priča Nadije Nadim, danske 29-godišnje napadačice koja je na Evropskom prvenstvu u nedjelju zabila za izjednačenje protiv Njemačke u četvrtfinalu i tako omogućila Danskoj da sruši najjaču ekipu na svijetu.

Nadija je u Dansku stigla 2000. godine kada je s 12 godina iz rodnog Avganistana pobjegla od Talibana koji su joj smaknuli oca koji je bio general. Nadija je uspjela doći do Danske, a tamo je počela igrati i fudbal za B52 Aalborg. Danas igra u jakoj američkoj ligi gdje je 2016. bila najbolji strijelac i svoje Portland Tornse dovela do naslova prvaka.

Nije joj lako bilo ni upasti u reprezentaciju jer do 18. godine nije mogla dobiti državljanstvo. Kada ga je dobila, nije mogla igrati zbog FIFA pravila da mora barem pet godina biti državljanin zemlje za koju želi nastupati. Nakon pravne bitke Danske i FIFA debitovala je protiv SAD-a 2009. godine.

Od tada je za Dansku igrala 71 utakmicu i zabila 21 gol. Zadnji gol bio je vrijedan polufinala Eura. Taj nevjerovatan uspjeh kreirala je cura koja je s 12 godina ostala bez oca i pobjegla od terorista iz vlastite zemlje.

(100posto.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije