Fudbal

Povucite tužbu pa ćemo o titulama

Povucite tužbu pa ćemo o titulama
Povucite tužbu pa ćemo o titulama

Karlo Tavekio, predsjednik Fudbalske federacije Italije, rekao je da će razmisliti o vraćanju titula Juventusu, ali samo ukoliko "stara dama" povuče tužbu vrijednu 443 miliona evra.

Poslije velikog skandala "Kalčopoli 2006", koji je uzdrmao italijanski i svjetski fudbal, najtrofejniji italijanski tim izbačen je u Seriju B i oduzete su mu dvije titule, pošto je bivši generalni direktor ovog kluba Lučano Mođi optužen i osuđen za prisan odnos sa sudijskom organizacijom i namještanje mečeva. Mođi je u međuvremenu oslobođen za dvije optužbe, za šta je prvobitno dobio dvije godine i četiri mjeseca zatvora, dok je treća odbačena zbog zastarjelosti. Shodno najnovijoj presudi civilnog i suda za sportski kriminal, klub iz Torina traži odštetu od 433 miliona evra i vraćanje titula.

"Moramo se prvo osloboditi tvrdnji za nanesenu štetu i novčanu nadoknadu da bismo mogli da pregovaramo o vraćanju titula Juventusu. Prvi smo koji se zalažu za tako nešto, kada osvojite Skudeto na terenu imate apsolutno pravo na njega. Juventusu, koji je nastupao prije 'Kalčopolija', nije bilo potrebno da pobjeđuje preko sudija", rekao je Tavekio, koji je zatim nastavio:

"Jedino što me trenutno zanima je da zatvorimo slučaj u vezi s kompenzacijom. Suma koja Juventus traži dovela bi do bankrota FF Italije."

Iako je titula za sezonu 2004/2005. ostala nedodijeljena, a godinu dana kasnije pripisana Interu, čelnici tima iz Torina pokušavali su na svaki način da skrenu pažnju na sebe i, kako tvrde, spriječe nepravdu prema svom klubu. Zbog najavljenih sankcija od strane FF Italije odustali su od prišivanja treće zvjezdice iznad grba, a svaka predstavlja deset osvojenih titula.

"Imam samo jedan cilj - želim da postignem dogovor s Juventusom u vezi s njihovom žalbom. Nemojte samo da 'spremamo kočiju bez konja'. Kako možete da odete na ručak s nekim ko vam traži 443 miliona evra odštete? Ne znam kako su moji prethodnici to mogli. Svaki put kada sam se nalazio s predsjednikom Juventusa Andreom Anjelijem pokazivao je da je otvoren za razne prijedloge, ali nikada nismo ulazili u detalje. Najradije bih se rukovao s njima i poručio svima da smire strasti, ali ne mogu to da uradim. Savez ima dostojanstvo do kojeg moramo držati", ističe predsjednik FF Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije