Fudbal

S golom manje u Atinu

S golom manje u Atinu
S golom manje u Atinu

Fudbaleri Sarajeva pretrpjeli su poraz u prvom susretu trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope od grčkog Atromitosa. Susret na Olimpijskom stadionu "Koševo" završen je rezultatom 2:1 za goste, pa će "bordo" tim sa golom zaostatka na revanš u Atinu.

Slična je situacija bila i u prethodnoj rundi takmičenja, kada je Haugesund iz Sarajeva u revanš ponio prednost od 1:0. No, Sarajlije su u Norveškoj slavile sa 3:1 i prošle dalje.

Naravno, i sada se svi u "bordo" taboru nadaju sličnom scenariju. Za prolaz im je potrebna pobjeda sa dva gola razlike, ili trijumf 2:1 s kojim bi otišli u produžetke, pa tamo tražili šansu za konačan trijumf.

Prvi ogled na "Koševu" pokazao je da je Atromitos izuzetno kvalitetna, ali prije svega iskusna ekipa. Strpljivo su čekali svoju šansu da ugroze gol bh. predstavnika i u tome su uspjeli. Prvo su iskoristili lošu procjenu golmana Dejana Bandovića nakon kornera, te već u 11. minuti golom glavom Sokratesa Fitanidisa stigli u vodstvo 1:0.

Sarajevo se nije predalo nakon šokantnog otvaranja utakmice. Naprotiv, izabranici Dženana Uščuplića krenuli su po izjednačenje. Ofanziva im se isplatila u 26. minuti, kada je Bojan Puzigaća prelijepim udarcem sa preko 20 metara savladao nemoćnog Luiđija Kenama. Naravno, to je izazvalo erupciju oduševljenja oko 15.000 domaćih navijača, te dalo krila njihovim pulenima da nastave u istom ritmu.

Oni i jesu krenuli po drugi gol, te su grčki sastav pritisli i pokušali pronaći rješenje za novu radost. Takva slika na terenu bila je sve do 75. minute, kada su gosti odigrali sjajnu akciju koju je golom krunisao kapiten Vangelis Nastos za konačnih 2:1. Sama završnica utakmice mogla je donijeti i ubjedljiviji poraz Sarajeva, ali, srećom, gostujući napadači nisu iskoristili dvije lijepe šanse.

"Nemam šta zamjeriti svojim igračima. Borili su se i dali svoj maksimum. Nažalost, pokazalo se da je Atromitos izuzetno kvalitetan rival. Imali smo loptu i napadali, a oni su iz tri pokušaja dva puta pogodili mrežu. Mislim da je presudilo njihovo iskustvo, ali ovo je samo prvo poluvrijeme", rekao je Dženan Uščuplić, trener Sarajeva, i nastavio:

"Nećemo se predati. Naprotiv, i u Atini ćemo igrati našu igru, otvoriti se i pokušati ugroziti njihov gol. Jasno je da će biti teško jer se ovdje pokazalo da se radi o zaista iskusnim igračima od kojih su neki igrali i u engleskoj Premijer ligi. Strpljivi su, nigdje ne žure, ne odustaju od svog plana i to je njihov najveći kvalitet. S druge strane, mi nemamu tu vrlinu. Naš mentalitet kao da nam ne dozvoljava da imamo strpljenje i koncentraciju u određenim momentima utakmice. Međutim, nije sve izgubljeno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije