Fudbal

Savez povećao prihod

Savez povećao prihod
Savez povećao prihod

Nogometni/Fudbalski savez BiH u 2013. godini je postigao najveće uspjehe u istoriji, rekao je danas generalni sekretar Jasmin Baković podnoseći izvještaj o radu na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine.

Sjednici su uz 57 od ukupno 60 delegata prisustvovali i gosti Seneš Eržik, potpredsjednik UEFA, Muhamed Taa, zadužen za nacionalne asocijacije u UEFA, i Eva Paskije iz FIFA, zatim članovi Odbora za savjetovanje i posredovanje Ivica Osim, Duško Bajević, Faruk Hadžibegić i Sead Kajtaz, te predstavnici fudbalskih saveza RS, Federacije BiH i Olimpijskog komiteta BiH.

"Nakon što smo prije nekoliko godina bili suspendovani, u prošloj smo postigli najveće uspjehe u fudbalskoj istoriji BiH. Govorim o plasmanu reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. To je nešto o čemu su mnogi sanjali, a zahvaljujući dobrom radu napredovale su i druge selekcije", istakao je Baković, podsjetivši i na prošlogodišnje posjete BiH predsjednika FIFA i UEFA Sepa Blatera i Mišela Platinija.

Istaknut je i značajan finansijski napredak koji je premašio očekivanja. Podnoseći finansijski izvještaj Momir Tošić, potpredsjednik Komiteta za finansije, naglasio je da je sa 124 odsto ostvaren planirani budžet N/FS BiH. Ostvareni prihod bio je 14.709.600 KM, što je za četiri miliona više nego godinu ranije. Najveći dio novca stigao je iz fondova FIFA i UEFA i medijskih prava. S uključenim rashodima ukupna dobit iznosi 229.000 KM.

Među značajna ostvarenja u minuloj godini uvršteno je, između ostalog, formiranje zajedničkih liga na nivou BiH u malom i ženskom fudbalu, te otvaranje Trening centra u Zenici. Realiziran je i projekat "Otvorena vrata", koji je okupio mlade igrače širom Evrope porijeklom iz BiH. Potcrtana je i odlična saradnja s entitetskim savezima, bez koje mnogo toga ne bi bilo realizovano. Za budućnost je najavljena provedba projekta finansijske stabilizacije bh. klubova, a planirana je i izgradnja devet mini-terena za osobe s posebnim potrebama.

Zrinjskom 4.500 KM kazne

Disciplinska komisija N/FS BiH odredila je juče kazne za propuste u organizaciji mečeva u Premijer ligi i Kupu BiH, a najviše će morati da plati Zrinjski (4.500 KM), zatim slijede Čelik (2.500 KM), Sarajevo (1.000 KM), Željezničar (1.000 KM) i Zvijezda (1.000). Zbog nepoštivanja propozicija takmičenja u futsal ligi Centar Sarajevo mora da plati 500 KM, dok su KMF Leotar oduzeta tri boda zbog nastupa Miljana Vice, igrača pod suspenzijom. Vici je izrečena zabrana igranja šest narednih utakmica. Izvršni odbor N/FS BiH prihvatio je prijedlog FK Sarajevo da se revanš meč finala Kupa sa Čelikom na "Koševu" odigra 17. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije