Fudbal

Široki i Željezničar za nastavak evropske priče

Široki i Željezničar za nastavak evropske priče
Foto: Arhiva | Široki i Željezničar za nastavak evropske priče

Fudbaleri Širokog Brijega i Željezničara vjeruju da imaju snage i kvaliteta da večeras ostvare povoljne rezultate protiv Aberdina i AIKa i tako izbore plasman u treće pretkolo Evropa lige.

Nakon prvih 90 minuta u boljoj poziciji je Široki, koji je prije sedam dana odigrao 1:1 u Škotskoj, dok će "Željo" nakon remija (0:0) u Švedskoj pokušati doći do pogotka koji bi mu otvorio vrata prolaza. U slučaju uspjeha bh. predstavnika, Široki će u narednoj rundi najvjerovatnije igrati protiv kiparskog Apolona (večeras brani 3:0 protiv ekipe Zarije), dok bi "plave" čekao okršaj protiv portugalske Brage.

Na "Pecari" su svjesni da ih čeka težak zadatak protiv Aberdina. Rezultat iz prve utakmice neće zavarati izabranike Gorana Sablića, koji su prije sedam dana u potpunosti iznenadili favoriziranog protivnika. Ipak, domaćin tvrdi da su u stanju odigrati još bolji susret nego iz prvog meča, te vjeruju kako mogu nastaviti evropsku avanturu.

"Gore smo odigrali stvarno kvalitetno i tih 1:1 nam daje optimizam i nadu za prolaz dalje. Vjerujem da ekipa može odigrati i bolje nego na gostovanju. Možemo podići igru na još viši nivo, tako da vjerujem da imamo dobre šanse za prolaz u narednu rundu takmičenja", optimista je Sablić, koji nema problema oko sastava ekipe.

Strateg Širokobriježana ne očekuje da će gosti puno mijenjati stil igre u odnosu na prvi susret, kao i da ne smatra da ih je Aberdin potcijenio prije sedam dana.

"Oni su dali svoj maksimum u želji da naprave razliku za lakši uzvrat. Nisu oni loše igrali, nego smo mi dobro stajali defanzivno. Takođe očekujem da će igrati slično i večeras, agresivno, na duge lopte i stvarati pritisak. Znamo šta nas očekuje. Igramo kući, gdje uz podršku navijača i odličnu atmosferu možemo poboljšati protok lopte i još pametnije djelovati", riječi su Sablića, koji je dolaskom preporodio Široki Brijeg.

Jedna od uzdanica domaćeg tima Dejan Čabraja ističe da svi jedva čekaju da utakmica počne i da u svlačionici vlada veliki optimizam.

"Svi smo spremni i znamo koliko vrijedimo. Prva utakmica je bila teška, ali mi možemo i moramo bolje. Nadam se najboljem", kazao je ofanzivac Širokog.

I Željezničar s velikim optimizmom iščekuje revanš 2. pretkola protiv AIKa. "Plavi" su još u utorak stigli u prijestonicu Švedske kako bi što spremije dočekali utakmicu. Remi bez golova na "Grbavici" ostavio je nadu četi Slavka Petrovića da na prelijepoj "Frends areni" mogu izboriti rezultat koji vodi u narednu rundu takmičenja. Za razliku od prvog meča, u kojem su oba tima više brinula o svom golu, očekuje se znatno otvorenija igra, posebno domaćina, što bi otvorilo šansu "Želji" da iz brzih kontri ugrozi gol protivnika.

"Poslije puta odradili smo dva treninga. Stanje u ekipi je super, kao i atmosfera koja je kod nas uvijek sjajna, kako u svlačionici tako i oko kluba. Možemo očekivati tvrdu utakmicu. Oni će sigurno nas napasti, tako da znamo šta nas otprilike očekuje. Sada se kolikotoliko poznaju ekipe. Mi idemo jako večeras i nadam se prolazu", optimističan je bio prvi napadač Željezničara Stevo Nikolić, koji će predvoditi napad protiv višestrukog prvaka i trenutno drugoplasirane ekipe švedskog šampionata.

U taboru švedskog tima ističu da bi prednost domaćeg terena mogla biti odlučujući faktor večerašnjeg duela.

"Očekujem potpuno drugačiju utakmicu nego na 'Grbavici'. Igramo pred svojim navijačima i na našem terenu i to je dodatna snaga za nas", izjavio je trener AIKa Rikad Norling.

Utakmica između Širokog Brijega i Aberdina počinje u 20.45, dok je susret između AIKa i Željezničara na programu od 19 sati.

 

AF: Zvezda i Hajduk na dobrom putu

Večeras je na programu veliki broj revanš susreta 2. pretkola Evropa lige. Od ekipa iz regiona u dobroj poziciji za prolaz u narednu rundu se nalaze Osijek, Crvena zvezda, podgorička Mladost i Hajduk. U najzanimljivijim susretima sastaju se: Dinamo Minsk  Rabotnički (prvi meč 1:1), Levski  Hajduk (0:1), Lucern  Osijek (0:2), Crvena zvezda  Irtiš (1:1), Mladost Podgorica  Šturm (1:0), Gorica  Panionios (0:2).

 

AF: "Pecara" će biti premala

slika: pecara

Velika euforija vlada u Širokom Brijegu za večerašnji duel. Organizatori su prezadovoljni prodajom karata, koje je krenula još prije dva dana, te vjeruju kako će "Pecara" biti premala da primi sve ljubitelje fudbala. Do juče je sjeverna tribina bila rasprodata. Kapacitet stadiona je 7.000 mjesta.

 

AF: Škoti bez treninga

Škotski predstavnik odlučio se na zanimljiv i posve neobičan potez s obzirom na to da nije odradio posljednji trening na stadionu "Pecara" dan uoči utakmice. Aberdin je stigao juče u Hercegovinu, a umjesto treninga domaćina su obavijestili da će održati samo redovnu preskonferenciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije