Fudbal

Standard u gostima rijetko pobjeđuje

Standard u gostima rijetko pobjeđuje
Standard u gostima rijetko pobjeđuje

SARAJEVO - Na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" u četvrtak se u Sarajevu igra revanš utakmica trećeg pretkola Evropske lige u kojoj će snage odmjeriti fudbaleri Željezničara i Standarda iz Liježa, a za koju vlada veliko interesovanje u bh. prestolnici.

Belgijski klub se ne može pohvaliti previše dobrim rezultatima na gostujućim utakmicama u posljednje vrijeme, što može biti dodatni razlog za optimizam navijača "Želje".

Naime, Standard iz Liježa je od 15 gostujućih utakmica koje je odigrao tokom prethodne sezone upisao devet poraza i samo tri pobjede.

Jedan od poraza Standard je doživio i na našim prostorima, tačnije u meču protiv Rijeke u novembru 2014, u susretu petog kola "G" grupe Evropske lige. Fudbaleri Rijeke su tada na "Kantridi" pobijedili Belgijance rezultatom 2:0.

Tim iz Liježa je u grupi završio na posljednjem, četvrtom mjestu sa četiri osvojena boda. Bodove su osvojili pobjedom protiv Rijeke kod kuće, rezultatom 2:0, i neriješenim rezultatom (0:0) sa Seviljom.

U ostalim utakmicama zabilježeni su sljedeći rezultati; Fejenoord - Standard 2:1, Sevilja - Standard 3:1 i Standard - Fejenord 0:3.

Prema zvaničnim podacima, Standard iz Liježa ostvaruje mnogo bolje rezultate na domaćem stadionu.

S druge strane, Željezničar je u posljednjih 15 utakmica na domaćem terenu, u okviru domaćeg prvenstva kao i evropskih takmičenja, upisao 10 pobjeda, tri neriješene utakmice i samo dva poraza, posljednji prošlog vikenda od Radnika od 1:2. Naravno, treba imati u vidu da je Standard igrao protiv daleko kvalitetnijih timova.

Podsjetimo, Standard je prošlog četvrtka u prvoj utakmici trećeg pretkola Evropa lige u Liježu pobijedio Željezničar sa 2:1.

Revanš meč zakazan je za 6. auvgust na najvećem bh. stadionu sa početkom u 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije