Fudbal

Stanojević: Igrači se branili i pokazali zajedništvo

Stanojević: Igrači se branili i pokazali zajedništvo
Stanojević: Igrači se branili i pokazali zajedništvo

TEL AVIV - Trener fudbalera Makabija iz Haife Aleksandar Stanojević rekao je danas da je tokom incidenta sa navijačima turskog porijekla na pripremama u Austriji ekipa pokazala jedinstvo, ali da igrači moraju da misle samo na teren.

"Ekipa je pokazala zajedništvo, što je dobro. Ipak, sve bi trebalo da ostane u fudbalskim okvirima. Doduše, ko zna, možda nam je ovo bila priprema za neke nove bitke", rekao je Stanojević za izraelski televizijski kanal Sport 5.

Do incidenta je došlo sinoć u austrijskom Bišofshofenu na prijateljskom meču Makabija i francuskog Lila. U trenutku prekida Lil je vodio sa 2:0.

Mediji u Izraelu istakli su i da je golman Makabija Vladimir Stojković branio saigrače i u nekoliko navrata se sukobio sa huliganima turskog porijekla koji su na teren utrčali noseći palestinske zastave.

Lokalna policija se poslije incidenta izvinila klubu iz Haife i najavila brzu istragu.

Državni vrh Austrije: Napadi na sportiste nedopustivi

Konflikt koji je u toku u pojasu Gaze preneo se i na prijateljsku utakmicu između francuskog prvoligaša Lil i izraelskog Makabi Haifa, koja je prekinuta u 85. minutu u austrijskom gradu Bišofshofen, nakon što stu gledaoci, sa palestinskim zastavama upali na teren i napali igrače.

Prema saopštenju policije, oko 20 većinom Austrijanaca turskog porijekla, upalo je sinoć na teren, tokom utakmice, sa palestinskim zastavama i uzvikujući parole vezane za konflikt u Gazi.

"Na terenu je vladao haos. Napadnuti su pretežno izraelski igrači", rekao je portparol policije Ortvin Lampreht agenciji APA.

Na stadion je, najprije, zbog kiše došao mali broj gledalaca, ali su potom policajci na stadionu uočili da se jedna grupa lica umiješala među publiku, i zatražili pojačanje, na osnovu čega je haos uspio brzo da se okonča.

Zamjenik predsjednika fudbalskog kluba Bišofshofen Kristijan Vinkler kazao je da su gledaoci neposredno pred kraj bacali listiće sa natpisom "Fuck Israel", a potom upali na teren.

Igrači Lila su odmah napustili teren, ali je kompletan tim izraelskog kluba na čijem golu stoji srpski reprezentativac Vladimir Stojković, a trener je Aleksandar Stanojević, ostao na terenu, nakon čega je došlo do sukoba publike i fudbalera.

Austrijske vlasti su u istragu slučaja uključile pokrajinsku Službu za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (LVT).

Identitet napadača je poznat policiji i oni će zasigurno morati da odgovaraju za remećenje javnog reda, a možda i neki dalji krivični prestup što treba da utvrdi istraga.

Austrijski državni vrh je osudio događaje u Bišofshofenu. Kancelar Verner Fajman, ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner, šef diplomatije Sebastijan Kurc osudili su najoštrije ovaj slučaj, a lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe zatražio je detaljnu istragu.

"Gosti koji se nalaze u Austriji imaju pravo na bezbjednost, nezavisno od porijekla i vjerske pripadnosti", naglasio je Fajman u saopštenju, dodajući da se napadi na sportiste koji vrše pripreme u Austriji ne mogu tolerisati.

"Konflikte iz drugih zemalja unositi u Austriju je potpuno neprihvatljivo", poručila je Mikl-Lajtner.

Kurc je naglasio da počinioci ovog napada moraju biti kažnjeni, jer u Austriji ne smiju biti tolerisani vjerski ili antisemitski motivisani napadi.

Štrahe je istakao da se ne smije tolerisati radikalni islamizam u Austriji i da je događaj na ovoj utakmici pravi skandal.

Inače, turska udruženja su krajem prošle nedjelje organizovala velike demonstracije, u više gradova Austrije, protiv Izraela zbog napada na pojas Gaze.

Vezana vijest:

Turci utrčali na teren s palestinskim zastavama i potukli se s izraelskim igračima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije