Fudbal

Štoperi siju strah

Štoperi siju strah
Štoperi siju strah

Ulaskom u 21. vijek fudbal je počeo dodatno da se modernizuje, a to se najviše primijetilo na defanzivnim igračima, koji, da bi se smatrali vrhunskim, osim zadataka u odbrani, moraju da stignu i u napad da bi postizali golove.

Efikasna igra Branislava Ivanovića, defanzivca Čelsija, danima je ozvanjala fudbalskim svijetom, ali daleko od toga da je reprezentativac Srbije jedini predstavnik efikasnih defanzivaca. Tome u prilog ide činjenica da je čak šest štopera ove sezone postiglo po isto toliko pogodaka u svim takmičenjima, a najviše se ističu defanzivci "plavaca".

Odbrambena linija Žozea Murinja je strah i trepet ne samo na Ostrvu, nego i na međunarodnim takmičenjima. Ukupno 17 pogodaka u svim takmičenjima postigli su Branislav Ivanović (šest), Džon Teri (šest), Geri Kejhil (dva), Kurt Zuma (dva) i Filipe Luis (jedan). Upravo zbog ovoga je opravdan strah ekipa kada igraju protiv londonske ekipe jer opasnost za gol prijeti sa svih strana.

Kada su u pitanju golovi u najjačih pet liga, najbolji strijelac defanzivac ipak ne dolazi iz redova Čelsija. Zvanje najefikasnijeg među onima kojima je glavni posao da čuvaju svoj gol nose štoper Torina Kamil Glik i Volfzburga Naldo, koji su u prvenstvima postigli po šest pogodaka. Volfzburg može da se pohvali da zajedno sa Fiorentinom ima najefikasniju defanzivnu liniju kada su prvenstva u pitanju jer su se njihovi igrači ove sezone po 11 puta upisali u strijelce. Ukupno gledajući, obje ekipe gledaju u leđa Čelsiju jer su postigle po 15, odnosno 13 pogodaka.

Među top 10 najefikasnijih u ovom segmentu se nalaze i tri španska giganta, Real Madrid, Atletiko Madrid i Barselone. Dok za Real i Atletiko to nije neka novost, kada govorimo o Barseloni, to je novost i sigurno da više strijelaca u ekipi raduje i trenera Luisa Enrikea.

Od svih ekipa možda i najslađe muke ima trener Verdera Viktor Skripnik. Naime, ekipa iz Bremena je zasad rekorder po raznovrsnosti strijelaca kada je ova sezona u pitanju. Čak šestorica odbrambenih igrača su se ove sezone upisala u listu strijelaca u Bundes ligi, a ukupno su u svim takmičenjima postigli po 11 pogodaka.

Moderan fudbal zahtijeva od defanzivaca da što češće idu u napad i postižu golove. Nisu rijetki oni koji izvode penale, kao što je to Rikardo Rodrigez iz Volfzburga, ili slobodne udarce, u kojima je među najboljima David Luiz iz PSŽ-a. Međutim, golovi glavom nakon prekida i dalje su najjače oružje štopera, a osim fudbalera "plavaca" i "vukova", iz pažnje ne smije da se ispusti Serhio Ramos (Real Madrid), Džerar Pike (Barselona), Dijego Godin (Atletiko M.)...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije