Fudbal

UEFA otplatila dug N/FS BiH

UEFA otplatila dug N/FS BiH
UEFA otplatila dug N/FS BiH

Evropska fudbalska federacija je na račun Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH uplatila oko 1,2 miliona KM, potvrdio je Darko Ljubojević, potpredsjednik Komiteta za normalizaciju.

Sredstva su namijenjena izmirenju duga koji bh. kuća fudbala ima prema Poreskoj upravi Federacije BiH. Dosad je dug izmirivan u ratama na osnovu sporazuma o reprogramu, a N/FS BiH je svaki mjesec uplaćivao oko 60.000 KM.

"Ljudi iz Komiteta proteklih mjeseci uložili su maksimalne napore kako bi sva dugovanja Saveza bila izmirena. Uložili smo mnogo truda, što su prepoznali i u UEFA, te nam odlučili pomoći i uplatiti oko 600.000 evra na račun kako bismo izmirili kompletan dug prema Poreskoj upravi FBiH. Uplatom cijelog iznosa duga odmah, Savez će izbjeći plaćanje zateznih kamata, što je takođe veoma značajno", rekao je Ljubojević.

Dugovi N/FS BiH nastali su u vrijeme vladavine "stare garniture", a zbog finansijskih malverzacija na zatvorske kazne osuđeni su bivši direktor finansija Miodrag Kureš i bivši generalni sekretar Munib Ušanović. Ljubojević nije mogao potvrditi na koji način i hoće li uopšte UEFA tražiti povrat sredstava od N/FS BiH.

Postoji mogućnost da sredstva budu poklonjena, dok se za uzvrat očekuje brzo usvajanje izmjena Statuta N/FS BiH, što između ostalog uključuje proširenje broja članova Izvršnog odbora, skraćenje lige, formiranje udruženja sudija, premjreligaša, profesionalnih igrača, ženskog fudbala...

"Ne bih prejudicirao sa scenariom na koji način će N/FS BiH i hoće li uopšte vratiti sredstva UEFA. O tome ćemo nešto više moći reći nakon sjednice Komiteta zakazane za utorak u Sarajevu. Mislim da je u ovom trenutku najbitnije da smo riješili problem s Poreskom upravom i tako još jednom dokazali kvalitet rada Komiteta, kojeg nažalost pojedinci i dalje neargumentovano kritikuju", istakao je Ljubojević.

Na sutrašnjoj sjednici biće razmatrano i pitanje ukidanja mjere zabrane organizovanog dolaska navijača na gostujuće utakmice. Prethodno će na ovu temu biti održan i sastanak s predstavnicima svih klubova Premijer lige BiH. Biće razgovora i o sponzorskom ugovoru Premijer lige BiH, tačnije o neprihvatanju ponude "BH telecoma" od strane Željezničara i Širokog Brijega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije