Fudbal

Vladimir Petković: Izazov je naslijediti Otmara Hicfilda

Vladimir Petković: Izazov je naslijediti Otmara Hicfilda
Vladimir Petković: Izazov je naslijediti Otmara Hicfilda

Preuzimanje funkcije selektora najbolje švajcarske fudbalske reprezentacije nakon Mundijala u Brazilu Vladimir Petković okarakterisao je kao veliki izazov, posebno zbog činjenice da će na klupi zamijeniti jednog od najboljih svjetskih stručnjaka Otmara Hicfilda.

Međutim, upravo ovaj dogovoreni angažman, iako počinje tek od ljeta, stvorio je Sarajliji proteklih dana mnoge probleme u Laciju.

Predsjednik kluba Klaudio Lotito optužio ga je da je lagao o pregovorima sa Švajcarcima i tako prekršio uslove ugovora koji je važeći do kraja sezone. Prvi čovjek kluba otišao je i korak dalje, te na trenersku poziciju "nebeskoplavih" postavio Edoarda Reju, a nakon brojnih medijskih spekulacija Petkovića je prvog dana 2014. godine i zvanično suspendovao. Ipak, bh. stručnjak, koji je nekoliko dana odmora pred novogodišnje praznike proveo u rodnom gradu, u razgovoru za "Nezavisne" nije želio komentarisati novonastalu situaciju.

"Ne želim davati izjave na tu temu dok se slučaj ne riješi. Po tom pitanju oglasio se moj advokat i to je sve što o tome mogu reći zasad", kazao je Petković.

Njegov ostanak na klupi Lacija (s kojim je prošle godine osvojio Kup Italije) u drugom dijelu sezone, koja se nastavlja utakmicom 6. januara s Interom u Rimu, zasad je veoma upitan. Petković se ipak osvrnuo na prvi dio Serije A, u kojoj je ekipa za koju igra i bh. reprezentativac Senad Lulić osvojila 20 bodova u 17 mečeva.

NN: Jeste li zadovoljni učinkom ekipe u prvom dijelu sezone?

PETKOVIĆ: Osvojili smo manje bodova nego što smo to zaslužili našom igrom na terenu. Dominirali smo u dosta utakmica, imali igru, posjed lopte, bili bolji po udarcima na gol, ali smo na kraju gubili zbog individualnih grešaka. Očigledno je da nismo znali isprovocirati sreću da bude na našoj strani.

NN: Kako ocjenjujete igre Senada Lulića u dresu Lacija?

PETKOVIĆ: Ne želim u medijima iznositi pojedinačne ocjene učinka nijednog igrača Lacija. Nisam od trenera koji to rade. Sve što imam reći o fudbaleru, bilo da je to loše ili dobro, to obavim s njim lično.

NN: Šta za Vas predstavlja budući angažman na klupi Švajcarske?

PETKOVIĆ: Čast mi je što sam dobio takav posao. To je veliko priznanje za mene i sav moj dosadašnji trenerski rad. Zadovoljan sam i ponosan. Međutim, istovremeno znam da sve što je preda mnom nije tako jednostavno. Znam da je to nakon Hicfilda i svega što je on uradio veliki izazov. Neće biti jednostavno nastaviti njegovim uspješnim putem.

NN: Koliko poznajete i kakvi su dometi tima Švajcarske?

PETKOVIĆ: Dobro poznajem sve švajcarske igrače i reprezentaciju. To je dobra grupa mladih fudbalera, igraju u dobrim ligama i ulijevaju povjerenje. Teško je unaprijed govoriti, ali optimista sam.

NN: Kako komentarišete šanse bh. fudbalera na Mundijalu?

PETKOVIĆ: Grupa je teška, ali i izjednačena za prolaz. Jedino odskače Argentina, dok će za drugo mjesto biti velike borbe. BiH ima dobre igrače, koji su na visokom nivou. U svakom trenutku mogu napraviti razliku, riješiti utakmicu. Imaju pozitivan trend i već duži period igraju zajedno, što bi mogla biti prevaga u odnosu na konkurente za osvajanje drugog mjesta.

NN: U borbi za drugo mjesto da li je Nigerija ili Iran opasniji rival?

PETKOVIĆ: Nigerija je odlična ekipa koja igra s puno emocija, to jest ljubavi prema domovini, ali i fenomenalnim filingom među igračima. Dobri su i tehnički, ali dosta toga grade na entuzijazmu. Za razliku od njih, Iranci su druga priča. Nikad ne djeluju previše opasno, no treba znati da je to "mina koja uvijek može eksplodirati" jer imaju solidne igrače.

NN: Šta mislite o grupi u kojoj je Hrvatska?

PETKOVIĆ: Ako je suditi po onome što su izabranici Nike Kovača pokazali posljednjih godina, oni su treća ekipa svoje izuzetno jake grupe. Meksiko je taktički slabiji od "vatrenih", ali ima brže igrače, dok su tehnički podjednaki. Biće neizvjesno, iako je Brazil favorit. Što se tiče Kamerunaca, oni su kao Iran u grupi u kojoj je BiH. Svi ih moraju pobijediti, a oni mogu iznenaditi svakoga jer nemaju šta izgubiti.

Želi da razjasni status u Laciju

Petković je preko advokata Pako D' Onofrija poručio predsjedniku kluba da želi razgovor kako bi se razjasnio njegov status, dok od 30. decembra treninge vodi Reja. Advokat, između ostalog, tvrdi da je njegov klijent blagovremeno obavijestio Lotita pošto je potpisao ugovor sa Švajcarcima i da ne postoji tačka u njegovom ugovoru sa Laciom po kojoj može da dobije otkaz zbog posla koji će početi da obavlja tek po završetku saradnje s Rimljanima.

"Prilikom potpisa ugovora sa Fudbalskim savezom Švajcarske Petković je poštivao pravila ugovora koji ga veže s Laciom. Taj ugovor je još na snazi i želimo što prije izgladiti sve nesporazume sa predsjednikom rimske ekipe", izjavio je D' Onofrio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije