Ostali sportovi

17. Izbor najboljeg sportiste BiH: Mara Lakić Brčaninović predsjednica žirija

17. Izbor najboljeg sportiste BiH: Mara Lakić Brčaninović predsjednica žirija
Foto: Ilustracija | 17. Izbor najboljeg sportiste BiH: Mara Lakić Brčaninović predsjednica žirija

Mara Lakić Brčaninović, jedna od najboljih koraškašica ex-YU košarke, Evrope i svijeta svih vremena predsjedavaće žirijem 17. Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, u tradicionalnoj organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Legendarna košarkašica, a potom i istaknuta trenerica i selektorica reprezentacije BiH, svojim bogatim sportskim iskustvom, autoritetom i znanjem daće dodatni pečat manifestaciji koja već skoro dvije decenije na najbolji način promoviše najbolje pojedince, sportske kolektive i organizacije iz svih krajeva BiH.

Mara Lakić Brčaninović prihvatanjem nove uloge nastavila je tradiciju kojom već godinama planetarno poznati velikani bh. sporta predsjedavaju žirijem kojeg i ove godine čine bivši sportisti, sportski radnici i predstavnici medija iz svih krajeva BiH.

Žiri će održati četiri sjednice, od čega prvu 1. novembra u Sarajevu u zgradi RTV doma, zatim u Mostaru 8. novembra, te 17. novembra u Banjaluci. Posljednja četvrta, biće održana na dan same manifestacije 12. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu. Kao i svih ranijih godina partner ove prestižne manifestacije je krovna bh. sportska institucija - Olimpijski komitet BiH. Podršku ovom projektu daje i državni vrh BiH, odnosno Predsjedništvo BiH kao tradicionalni pokrovitelj, te Ministarstvo civilnih poslova BiH.

"Drago mi je i osjećam zadovoljstvo i odgovornost biti na čelu žirije ove manifestacije. Imena nagrađenih u prethodnim godinama pokazatelj su da je žiri uvijek prepoznao najbolje, a na meni i kolegama u žiriju je obaveza da i ove godine posao odradimo profesionalno i bez greške.

 Manifestacija Izbor najboljeg sportiste je od velikog značaja za razvoj i promociju sportskih vrijednosti u BiH, a na žiriju je da i ovoga puta prepozna i nagradi isključivo najzaslužnije", kazale je legendarna Mara Lakić Brčaninović.

U biografiji slavne košarkašice i žene sa zapanjujućom energijom u stranicama istorijskih sportskih udžbenika ostaće zapisano da je prve poteze pod obručima napravila još u Osnovnoj školi u rodnom Gradačcu.

Talenat je odveo u Ženski košarkaški klub Jedinstvo iz Tuzle s kojim je noseći kapitensku traku u tandemu sa Razijom Mujanović i kolegicama 1989. postala prvakinja Evrope. Vlasnica je tri titule prvaka nekadašnje zajedničke države. Slavu rodnog kraja, države i reprezentativne košarke nekadašnje SFR Jugoslavije pronijela je i 1988. godine na Ljetnim olimpijskim igrama u Seulu kada se okitila srebrnom medaljom. Odličje istog sjaja sa reprezentacijom SFRJ osvojila je i na Svjetskom prvenstvu u Maleziji, te Evropskom prvenstvu u Tel Avivu. Vitrine sa trofejima, između ostalog, krasi i zlatna medalja osvojena sa reprezentacijom BiH na Mediteranskim igrama u Monpeljeu 1993. godine.  

Dosadašnji predsjednici

Funkcije predsjednika do sada su obavljali: Milorad Karalić, Josip Katalinski, Tomo Marić, Nađa Avdibašić - Vukadinović, Muhamed Ibrahimbegović, Elvir Bolić, Marijan Kvesić, Miroslav Ćiro Blažević, Sergej Barbarez, Svetlana Kitić, Dušan Bajević, Ivica Osim, Dragan Marković, Faruk Hadžibegić, Refik Šabanadžović, Žarko Varajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije