Ostali sportovi

Branko Mišić, trener odbojkaša Mladosti iz Brčkog: Bh. odbojka stagnira

Branko Mišić, trener odbojkaša Mladosti iz Brčkog: Bh. odbojka stagnira
Branko Mišić, trener odbojkaša Mladosti iz Brčkog: Bh. odbojka stagnira

Odbojka u BiH već godinama stagnira, a za napredak nedostaje jakih utakmica koje možemo dobiti formiranjem regionalne lige, kaže Branko Mišić, šef stručnog štaba Mladosti iz Brčkog, ekipe koja već nekoliko sezona dominira bh. parketima u muškoj konkurenciji.

Primat su Brčaci zadržali i u nedjelju naveče kada su u finalnoj utakmici Kupa BiH 3:1 pobijedili Domaljevac i odbranili trofej u najmasovnijem talmičenju. Mišićevi puleni redovni su i učesnici evropskih kupova, gdje pariraju bogatijim, iskusnijim, ali i kvalitetnijim rivalima. Osmina finala CEV kupa, ističe Mišić, vanserijski je uspjeh za bh. prilike, a moglo bi i bolje da njegovi puleni imaju više jakih mečeva tokom sezone.

"Mi, nažalost, imamo situaciju da odbojka u BiH stagnira. Činjenica je da primat drže dvije ili tri ekipe, odnosno nekoliko starijih i iskusnijih igrača vuku. To su uz nas još Kakanj i Radnik iz Bijeljine, koji su u vrhu, ali ne vidim neki naš značajniji pomak. Čini se kako nam se konkurenti primiču, dok je neki napredak nas vodećih nedovoljan jer nemamo dovoljno jakih utakmica. Drago mi je da se Modriča vraća, Domaljevac je pokazao dobru partiju, ali kada govorimo o opštem stanju bh. odbojke, nisam siguran šta nas čeka u budućnosti", smatra Mišić.

Formiranje regionalne lige vidi kao logično rješenje. Tvrdi da ova ideja ima podršku u BiH i šire. Potrebno je samo osmisliti pravi model.

"Već godinama smo u Evropi i za bh. prilike pravimo zaista neke izvrsne rezultate. Mislim da je za klub čiji godišnji budžet ne prelazi više od 200.000 KM osmina finala CEV kupa ravna plasmanu u finale Svjetskog prvenstva. Pritom ne treba zanemariti činjenicu da se suprotstavljamo klubovima iz Njemačke ili recimo prošle godine iz Turske, čiji samo jedan igrač godišnje zaradi oko 200.000 evra. Međutim, mi tako jakih utakmica tokom sezone imamo veoma malo i zato bi bilo i te kako korisno formiranje regionalne lige, koju zagovaraju i naši sportski prijatelji iz Vojvodine, Osijeka... U Premijer ligi BiH imamo tek nekoliko mečeva godišnje u jakom ritmu, a to je nedovoljno za uigravanje i iskorak u Evropi", kaže Mišić.

Od odbojke u BiH se ne može osigurati sigurna egzistencija.

"Neki najbolji igrači uz neke stipendije od ukupnih primanje možda mogu sebi priuštiti neki uslovno lijep život, ali odbojka u BiH nije profesionalna da bi neko mogao dugoročno nešto planirati. Još smo jako daleko od nekog vrhunskog nivoa", tvrdi Mišić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije