Ostali sportovi

Karolini Kostner prijete dvije godine suspenzije

Karolini Kostner prijete dvije godine suspenzije
Karolini Kostner prijete dvije godine suspenzije

Bila je tako graciozna na ledu da i kada joj tehničke stvari tog dana nisu baš išle od ruke, visoke ocjene je kod sudija dobijala baš zbog tog jedinstvenog vizuelnog utiska.

Zovu je Grace on Ice (grace - gracioznost, milost, ženstvenost, šarm...), a u pitanju je Karolina Kostner.

Malo je onih u svijetu umjetničkog klizanja koje se mogu pohvaliti da dok izvode neki program na ledu izgledaju poput labuda koji pliva jezerom, ali nažalost njen zadnji nastup na TV ekranu nije bio sa zaleđene površine već iz sudnice.

Bivša svjetska šampionka u januaru je suspendovana na 16 mjeseci zbog skrivanja dokaza u doping slučaju njenog bivšeg momka, olimpijskog šampiona u hodanju iz 2008. Aleksa Švarcera.

Zlatna sa šampionata svijeta 2012. i bronzana na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014, zbog skandala sa dopingom će preskočiti Evropsko prvenstvo u januaru 2016. i Svjetsko prvenstvo u martu iste godine, a planirala je da učestvuje na ZOI u Pjongčangu 2018.

Ipak, kako sada stvari stoje možda ih i propusti. Mnogo su ljuti na Italijanku jer je optužuju da je pomogla Švarceru da prikrije korištenje dopinga, a posebno ju je "na zub" uzela Svjetska antidoping agencija (WADA).

Švarcer je zbog korištenja zabranjene supstance EPO uoči OI u Londonu 2012, što je i sam kasnije priznao, suspendovan na tri i po godine, do aprila 2016.

WADA smatra da je 16 mjeseci suspenzije malo i traži od Međunarodnog suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani da kazna bude stroža, i to u rasponu od dvije do četiri godine. Kostnerova se pred sudom u Lozani branila rekavši da nije kriva jer nije znala šta njen tadašnji momak radi. I ona je uputila žalbu CAS-u, a mnoštvo njenih navijača sa strepnjom čeka rasplet situacije, koja bi mogla dovesti do toga da njihova omiljena sportistkinja na neslavan način završi karijeru.

Karolina potiče iz sportske porodice, jer joj je majka Patricija takođe bila klizačica sedamdesetih godina, dok joj je otac Ervin bio poznati hokejaš. Ona je rođaka i kumče Izolde Kostner, dobitnice srebrne medalje u alpskom skijanju na zimskim Olimpijskim igrama 2002. u Solt Lejk Sitiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije