Ostali sportovi

Nakon 20 godina bh. karatisti ujedinjeni

Nakon 20 godina bh. karatisti ujedinjeni
Nakon 20 godina bh. karatisti ujedinjeni

Nakon 20 godina i brojnih neuspješnih pregovora, bh. karatisti su ujedinjeni. Sastanak, koji će ostati upisan kao istorijski za karate i bh. sport uopšte, održan je u srijedu veče u Sarajevu, uz domaćinstvo Olimpijskog komiteta BiH.

Prije proglašenja ujedinjenja karate subjekata iz RS i FBiH u jedinstveni Karate savez BiH čak četiri skupštine su zasjedale i to Karate saveza KF BiH, Karate saveza RS, Karate saveza Federacije BiH i na kraju objedinjavajuća izborna Karate saveza BiH. Na ovoj posljednjoj su sve odluke za izbor organa i tijela u novom jedinstvenom Karate savezu BiH izglasane jednoglasno. Tako je za predsjednika KS BiH izabran Zdenko Klepić, a za potpredsjednike Siniša Gatarić i Denis Muhović.

"Na obostrano zadovoljstvo postigli smo dogovor o ujedinjenju. Moram reći da je sve proteklo mirno. Ovom prilikom zahvaljujemo i predsjedništvu OK BiH, koje je bilo sve vrijeme uz nas i koje je uložilo veliki napor do dođe do ujedinjenja. Sada će u Savezu participirati veći broj klubova, njih oko 180, što je respektabilan broj i veoma dobar potencijal za bolje rezultate. Već se spremamo za Evropsko seniorsko prvenstvo u Monpelijeu, odakle očekujemo da se vratimo s medaljama", kaže novoizabrani izvršni sekretar KS BiH Ramiz Potur. Na izbornoj sjednici Skupštine izabrani su Upravni i Nadzorni odbor, kao i sportski direktor Rajko Radulović. Pred karatistima BiH su, nakon EP, nova velika takmičenja, a posebno Mediteranske igre u Taragoni 2017, Evropske igre 2019, kao i najvjerovatnije Olimpijske igre u Tokiju 2020, za koje je karate najozbiljniji kandidat da postane olimpijski sport. Zadovoljstvo nije krio ni predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, koji je delegatima zaželio uspješan budući rad i stvaranje kvalitetnijih uslova bh. sportistima kako bi adekvatno predstavljali svoju državu, kako na lokalnoj tako i na međunarodnoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije