Ostali sportovi

Odbojkašica iz BiH obara rekorde u Americi

Odbojkašica iz BiH obara rekorde u Americi
Odbojkašica iz BiH obara rekorde u Americi

Otkako se otisnula "preko bare", Edina Begić, nekadašnja odbojkašica nekoliko bosanskohercegovačkih klubova, zna samo za uspjehe.

Svojevremeno je proglašena za debitantkinju godine u američkoj Sun Belt konferenciji, a potom je počela da postavlja nove rekorde.

Nekadašnja odbojkašica Imzit Dobrinje i Bileće, koja uspješno privodi kraju studije na UALR u Litl Roku, Edina Begić nedavno je oborila četrnaest godina star rekord Tanje Radović u američkoj odbojkaškoj NCAA ligi.

Na utakmici njenog UALR i TCU-a (Texas Christian University), Begićeva je ostvarila svoj 1.711 poen iz napada u univerzitetskoj karijeri.

"Svakako da sam presretna zbog ostvarenog rezultata, a ovaj uspjeh mi je još i draži jer dobro znam kakva je igračica bila Tanja Radović. Ona je u univerzitetskoj karijeri ostvarila 1.710 poena iz napada u razdoblju od 1997. do 2000. godine. Sada je taj rekord u mom vlasništvu i zaista se fenomenalno osjećam", govori Edina.

Potom su uslijedili uspjesi na klupskom planu. Sa svojom ekipom Edina u 20 utakmica nije znala za poraz.

"Postavile smo novi rekord u Sun Belt Conference po broju osvojenih utakmica u nizu. Osvojile smo i završni turnir naše konkurencije i u finalu pobijedile Texas State u tri utakmice rezultatom sa po 3:0.

Sa tom pobjedom plasirale smo se na najjače američko takmičenje, a to je NCAA turnir. Zaista sam ponosna ovim rezultatom, jer u Americi djeluje više od 300 ženskih odbojkaških klubova. Na kraju ću reći kako sam treću godinu zaredom proglašena za igračicu godine u svojoj konferenciji. Uručena mi je i MVP nagrada", kaže Edina.

Rođena je 1992. godine u Tuzli. Još dok je bila u maminom stomaku njena porodica je napustila Bratunac.

Na svojim plećima je osjetila svu golgotu prognaničkog života. Takvo životno iskustvo ju je, vjerovatno, očeličilo, tako da danas s lakoćom prolazi kroz svakodnevna životna iskušenja.

"Odbojka nije bila moja prva ljubav. Kao djevojčica igrala sam košarku u tuzlanskoj Sloboda Diti. Moji su se ubrzo vratili u Bratunac, a ja sam u šestom razredu počela igrati odbojku. Moj prvi trener Nenad Petrović, uspio je nekako prijaviti ekipu pa smo igrale u drugoj ligi RS. Kasnije sam igrala za Imzit Dobrinju i Bileću, ekipe koje su se takmičile u Premijer ligi BiH", navodi Edina.

O američkim iskustvima razgovarala je sa Amilom Baraković, poslije čega se i Edina Begić prijavila za studiranje na UALR.

"Prije nego što sam otišla u Ameriku, jedan od trenera je došao u BiH i gledao nekoliko utakmica u kojima sam igrala. Zadovoljila sam njegove ukuse i vrlo brzo otišla 'preko bare'. Potpisala sam stipendijski ugovor i vrlo brzo počela igrati utakmice", kaže Edina.

A onda su se u Americi počeli nizati njeni uspjesi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije