Ostali sportovi

Oskar Pistorijus: Imam noćne more

Bojim se da zaspim, stalno imam noćne more, kroz suze se obratio Oskar Pistorijus majci ubijene Rive Stinkamp. Južnoafrički paraolimpijac svjedočio je juče u svoju odbranu, rekavši da je smrtonosne hice u njenu kćerku ispalio misleći da je brani od provalnika.

"Samo sam želio da odbranim Rivu", rekao je Pistorijus, koji je tokom svjedočenja briznuo u plač.

Dok je prvi svjedok odbrane, forenzičarka Džani Bota, opisivala višestruke rane od metaka koje je zadobila Stinkampova, 27-godišnji paraolimpijski i olimpijski sprinter sjedio je s glavom pokrivenom rukama, prenosi Reuters. Zgrčen zbog jecanja, on je povremeno povraćao u plastičnu kantu, kao što se dešavalo i tokom ranijih ročišta prošlog mjeseca dok su u sudnici iznošeni detalji autopsije i prikazivane slike krvlju uprskanog kupatila.

"Od smrti Rive Stinkamp Pitorijus je na antidepresivima i sedativima", istakla je Dženi Bota.

Tokom svjedočenja, Bota je analizirala rane i uglove pod kojima su meci pogađali djevojku, što je ključni detalj, jer je nekoliko svjedoka izjavilo da su čuli vriske žene tokom salve hitaca u ranim jutarnjim satima 14. februara prošle godine. Bota se složila s državnim patologom Gertom Sajmanom da je prvi metak pogodio Stinkampovu u kuk, izazivajući njen pad, dok ju je posljednji pogodio u glavu i gotovo odmah je ubio. Pistorijus se izjasnio da nije kriv, tvrdeći da je greškom zamijenio 29-godišnju manekenku i studentkinju prava za provalnika koji se navodno krio u kupatilu njegove luksuzne kuće u Pretoriji.

Suđenje, koje je ušlo u sedamnaesti dan, potresa Južnu Afriku i milione atletskih navijača širom svijeta koji smatraju Pistorijusa simbolom trijumfa nad fizičkim hendikepom. On je postao prvi sportista s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja.

Ako bude proglašen krivim za ubistvo s predumišljajem, moga bi da dobije 25 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije