Ostali sportovi

Ovo su najbizarnija pravila u sportu koja će vas nasmijati

Ovo su najbizarnija pravila u sportu koja će vas nasmijati
Ovo su najbizarnija pravila u sportu koja će vas nasmijati

Sigurno tokom prenosa sportskih događaja nekada razmišljate o situacijama koje mogu da se dese, a za koje ne znate pravila.

Takvih trenutaka nema mnogo, ali postoje ona pravila koja nisu previše poznata ili uobičajena, pa čak i kada je riječ o velikim i poznatim sportovima.

Specijalizovani portal "foreversports.com" objavio je listu 12 najčudnijih pravila u sportu koja vjerovatno ni sami igrači ne znaju.

Golf – ukoliko se ne potpišete na svojoj kartici za rezultate, može doći do diskvalifikacije. Potpis je znak validnosti i saglasnosti sa vašim rezultatom, pa ako kartica nije potpisana, rezultati nisu zvanični.

Tenis – ukoliko počnete poen noseći kačket na glavi, tako ga morate i završiti. Ako vam kačket padne sa glave tokom razmjene, poen se prekida i ponavlja. To se desilo Endiju Mareju na US openu 2012. godine u duelu sa Tomašom Berdihom.

Atletika – skidanje dresa ili majice tokom trke strogo je zabranjeno. Francuski atletičar Majedin Mekisi-Benabad je u finalnoj trci Evropskog prvenstva na 3.000 metara stiplčez na 'Stadionu Francuska' želio na ovaj način da proslavi osvajanje zlatne medalje, ali mu je ona kasnije oduzeta.

Kriket – ako udarač koji je na redu nije spreman da stane na svoju poziciju tri minuta poslije smene posljednjeg udarača, može biti isključen zbog kršenja vremenskog roka. Ipak, ovakvi slučajevi su veoma rijetki i nikada se nije desilo ništa slično u međunarodnim mečevima.

Konjički sport – nije dozvoljeno praviti rezove na nogama konja u skakačkim disciplinama. Ovo pravilo omogućava ravnopravno takmičenje i uvedeno je jer se vjeruje da bi ove sitne povrede navele životinje da skaču više.

Vaterpolo – zabranjeno je udaranje u predjelu prepona, kao i prskanje vode u lice protivnika.

Bejzbol – ako loptica pogodi sudiju koji stoji iza udarača u glavu, svi protivnički igrači u polju napreduju za po jednu bazu.

Gimnastika – u svim takmičenjima pod pokroviteljstvom Gimnastičarskog saveza Sjedinjenih Američkih Država (USAG), svi odjevni predmeti koji se nose ispod opreme (brushalteri, šortsevi, gaćice) moraju biti u boji kože ili ne smiju viriti ni centimetar. Ukoliko se to dogodi, dolazi do kaznenih bodova.

Formula E – vozač kojeg navijači najviše spomenu na društvenoj mreži 'Tviter' tokom trke, dobija dodatno obnavljanje električnog motora.

Šah – ženski takmičar može izgubiti partiju ako "pokaže" previše, odnosno nije prikladno obučena. Ukoliko se protivnik požali, sudijska komisija mora da procijeni da li je prikladno odevena ili ne.

Streličarstvo – svaka strijela mora da bude označena inicijalima strijelca, a za svaki hitac dozvoljeno je 40 sekundi.

Odbojka na pijesku – nije moguće da dvije ekipe igraju u opremi iste boje. Ukoliko se to dogodi, bacanjem novčića određuje se ko ide na presvlačenje.

(Foreversport.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije