Ostali sportovi

Sarajevo: Preskupo treniranje na ledenoj plohi "Zetre"

Sarajevo: Preskupo treniranje na ledenoj plohi "Zetre"
Sarajevo: Preskupo treniranje na ledenoj plohi "Zetre"

Sarajevu poslije ponude Javnog komunalnog poduzeća "ZOI '84" da cijena ledene plohe za klubove za jedan sat treninga iznosi 340 KM + PDV treba oduzeti atribut olimpijski, kaže za "Nezavisne" Senad Zaimović, predsjednik Hokejaškog saveza BiH.

Zaljubljenici u klizačke sportove u BiH u šoku su nakon što im je na adrese stigla ponuda iz "ZOI '84" u kojoj stoji da klubovi koji ove godine žele koristiti ledenu plohu u kompleksu "Zetra" moraju od ove sezone, za jedan sat treninga, platiti skoro tri puta više nego prošle godine.

"Dobili smo zvaničnu ponudu, nakon koje smo svi šokirani i deprimirani. Mi jednostavno nismo mogli izdržati ni sa dosadašnjim cijenama, koje su se kretale do 120 do 170 KM. Dramatično povećanje cijene za najlošiji led u svijetu je sramna odluka. U jednoj Sloveniji ili Norveškoj cijena je od 50 do 70 eura, tako da, osim najlošijeg leda, sada imamo i najskuplji u svijetu. Cijenom žele pokriti svoj nerad menadžmenta, a djeca su postala kolateralna šteta. 'ZOI '84' je  najnesposobnija organizacija s najvišim cijenama. Ovo je sramota za olimpijski grad", govori deprimirani Zaimović.

Otvaranje ledene plohe u "Zetri" zakazano je za 26. decembar, a u međuvremenu su mladi hokejaši iz Sarajeva za vikend preselili u Tuzlu, gdje su uveseljavali Tuzlake s nekoliko utakmica u okviru BHL kids lige.

"Zbog fantastične djece koja pokazuju sjajan kvalitet igrali smo u Tuzli. Njima je potrebmo da budu na ledu, što zbog samopouzdanja, što zbog njihovog sportskog razvoja. ZOI-ju neka služi na čast njihov nerad. Pokušao sam imati sastanak sa direktorom, ali me nije htio primiti, isto kao ni Klizački savez, što će reći da je ovo situacija uzmi ili ostavi. Ovo je propast urbanog koncepta kantona i grada Sarajeva. Želimo organizaciju EYOF-a, a djece ne mogu izaći na led. Nakon svega ne vidim svrhu da Sarajevo više nosi atribut olimpijski, jer minimalno treba da posjedujete jednu ledenu dvoranu, a mi to nemamo", zaključio je prvi čovjeka hokeja na ledu BiH.

Nakon dostave cijene od strane "ZOI 84'" u Klizačkom savezu BiH su već počeli tražiti alternative za treniranje.

"Cijene su duplo veće nego prošlih sezona i nedostupne su za većinu klubova. Čekamo šta će se desiti, pokušaćemo nešto interno riješiti, dobiti neki popust ili slično. Imamo dosta sportskih prijatelja po Evropi, pa već razmišljamo da vidimo kakve su mogućnosti da treniramo u Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji", istakao je Vladimir Kezunović, generalni sekretar Saveza klizačkih sportova BiH.

Iz Javnog komunalnog poduzeća "ZOI '84" juče nismo uspjeli da dobijemo reakciju na komentar na ovu situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije