Ostali sportovi

Svjetsko prvenstvo u gimnastici: Kvartet za zlato

Svjetsko prvenstvo u gimnastici: Kvartet za zlato
Svjetsko prvenstvo u gimnastici: Kvartet za zlato

U Škotskoj se dogodio presedan u istoriji gimnastike, jer su na Svjetskom prvestvu dodijeljene četiri zlatne medalje u disciplini dvovisinski razboj.

Zlato je otišlo u ruke Kineskinje Fan Jilin, dvije Ruskinje Viktorije Komove i Darije Spiridonove i Amerikanke Medison Kocijan. Sve četiri gimnastičarke dobile su od sudija istu ocjenu 15,366, pa su tako na najvišem stepeniku podijuma slušale himne svojih zemalja, što je dosad bilo nezabilježeno u 112 godina dugoj istoriji smotre najboljih gimnastičara svijeta.

"Ha, ha, ne znam. Valjda se nisu mogli dogovoriti čiji je nastup bio bolji pa su nam svima dali po 15,366", pokušala je Kocijanova da odgovori na novinarsko pitanje zašto je šestočlani žiri donio ovakvu odluku.

Trenutak kada su se sve četiri popele na isti nivo na podijumu izazvao je smijeh na tribinama, ali i među šampionkama. Ni njihovi treneri nisu mogli da sakriju da im je sve ovo smiješno.

"Ah, nije sve razmuljivo, ali dobro je na kraju ispalo", kazao je trener ruskih atletičarki Andrej Rodionenko.

Sa druge strane, ruska gimnastičarka Marija Paseka nije morala da se gura na podijumu. Ona je osvojila zlatnu medalju u preskoku, dok je titula u parteru pripala Japancu Kenzu Širaiju.

Paseka je iznenadila sjevernokorejsku gimnastičarku Hong Un Jong, koja je morala da se zadovolji srebrom, a bronza je otišla u ruke Amerikanke Sajmon Bajls. Kod muškaraca, Širai je bio neprikosnoven u vježbi na parteru, osvojivši čak 16,233 poena. Srebro je pripalo Britancu Maksu Vitloku, a bronza Špancu Rajderleju Migelu Zapati Santani.

Gimnastičari Japana osvojili su zlatno u ekipnoj konkurenciji i to je prvo zlato nakon 37 godina. Japanci su za svoj nastup sakupili 270,818 bodova, drugo mjesto osvojili su Britanci koji su zaostali za 0,473 boda, a bronza je sa 0,859 bodova zaostatka pripala Kinezima. Kinezi su slavili u ekipnoj konkurenciji na zadnjih šest svjetskih prvenstava, te na 10 od zadnjih 11 SP. Međutim, ovog puta njihovu dominaciju prekinuli su japanski gimnastičari, koji su zadnje zlato osvojili 1978. godine u Strazburu.

Prvo zlato za Veliku Britaniju odnio je Maks Viutlok slavivši na konju sa hvataljkama ispred zemljaka Luisa Smita. Bronzu su podijelili Japanac Kazumi Kaja i Jermen Harutjun Merdinjan. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije