Tenis

Rolan Garos dnevno zaradi 2.500.000 evra

Rolan Garos dnevno zaradi 2.500.000 evra
Rolan Garos dnevno zaradi 2.500.000 evra

Navijači na Rolan Garosu svakog dana potroše u prosjeku 2,5 miliona evra! Pariski grend slem dnevno posjeti oko 23.000 ljudi, a svako od njih potroši prosječno oko 110 evra

Samo za ulaznice za mečeve prosječnom posjetiocu potrebno je oko 70 evra. Cijene karata su od 10 do 220 evra, s tim što niske cijene važe samo za duele manje atraktivnih tenisera u prvim fazama turnira. Već od četvrtfinala cijene ulaznica su trocifrene.

Lanč paketi sa sendvičem i pićem prosječno su 10 evra, a ko ponovo ožedni u nekom trenutku, za pola litre vode mora da izdvoji čak četiri evra!

Ni poslastice nisu jeftine, pa sladoled košta deset evra, a famozni vafl ili palačinka sa nutelom pet. Kafa se kreće od 2,80 evra do 4,30, a dupli espreso je 3,20 evra.

Čaša šampanjca 15 evra

Ko ne može bez šampanjca, organizatori su i to pripremili. Čaša ovog pića od 1,2 decilitra košta 14 i 15 evra, u zavisnosti od vrste, a flaša od 0,75 litara košta 85, odnosno 100 evra. Međutim, gužva pred ovim štandom na kompleksu Rolan Garosa nije prevelika, iako Francuzi žive na visokoj nozi.

Ko želi da kupi suvenir, potrošiće prosječno 20 evra, i to ako štedi. Najjeftinije što možete da prođete je tri evra, koliko košta najobičniji marker, bez kog na kraju možete da ostanete ako ga vaši omiljeni teniser ili teniserka greškom ponesu sa sobom. Magneti su osam evra, privjesci šest, sedam, 10, 15, pa čak i 25, a šolja 18 evra.

Konkretniji pokloni vrijede pravo malo bogatstvo. Najjeftiniji peškir je 35 evra, kišobran sa logom grend slema je 65, cijena torbi je između 39 i 70 evra. Najjeftinija majica je 23 evra, kačket 24, a oficijelni sako nevjerovatnih 250 evra.

Navijači koji redovno obilaze grend slemove kažu da je Rolan Garos skuplji i od Melburna, Londona i Njujorka.

- Rolan Garos prodaje ubjedljivo najskuplje suvenire. Zaista pretjeruju sa cijenama - žale se, ali kupuju ljudi.

Domaći posjetioci, međutim, smatraju da cijene nisu previsoke.

Hrana se ne baca

Hrana koja pretekne se ne baca. Francuska teniska federacija (FFT), koja je organizator Rolan Garosa, od početka turnira otpremila je više od pet hiljada obroka za ljude koji ne mogu da ih priušte. Promoter akcije je domaći teniser Gael Monfis.

- Odrastao sam u siromaštvu i moji roditelji su se mnogo žrtvovali da bih bio gdje jesam. Kada ne završite obrok, pomislite samo koliko ljudi ga uopšte nema - poručio je Monfis.

- Prve godine smo na Rolan Garosu. Kada pada kiša, dosadu ubijamo hranom. Cijene? Nisu visoke - kaže grupa mladića.

Kanađanin ne jede

Kome je 110 evra dnevno mnogo, može da se snađe kao jedan stariji Kanađanin koji je prevalio šest hiljada kilometara samo da bi gledao Miloša Raonića.

Osmog nosioca je u osmini finala Rolan Garosa eliminisao Albert Ramos-Vinjolas sa 6:2, 6:4, 6:4, a osim što mu je miljenik ispao, ovaj gospodin nije imao sreće ni sa vremenom.

- Ne jedem. Držim liniju. Došao sam čak iz Toronta, a kiša ne prestaje - požalio se ovaj gospodin.

DAN NA ROLAN GAROSU

70E karta

10E hrana

5E dezert

4E kafa

20E suvenir

UKUPNO 110 EVRA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije