BiH

Bh. vojnici počeli čuvati NATO baze

SARAJEVO - Pripadnici Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH, koji su 15. oktobra iz Tuzle otputovali u NATO misiju u Afganistan, u srijedu su počeli obavljati poslove obezbjeđivanja baza NATO-a u provinciji Helmand.

"Naši vojnici su prvo nekoliko dana bili u Danskoj, gdje su obavili posljednje pripreme. Došli su u Afganistan prošlog četvrtka. Skoro sedmicu su bili na privikavanju, a danas su počeli obavljati poslove koji su ranije dogovoreni, a to je unutrašnje obezbjeđenje baza", kazao je juče Živko Marjanac, zamjenik ministra odbrane BiH.

Bh. pješadijska jedinica, koju čini 45 dobrovoljaca, podijeljena je u dvije baze. Saznajemo da naši vojnici obezbjeđuju NATO baze "Price" i "Budva". Obje NATO baze nalaze se u najopasnijoj afganistanskoj provinciji Helmand.

"Sve je do sada prošlo po planu i bez ikakvih problema. Pješadijska jedinica Oružanih snaga BiH podijeljena je i oni neće napuštati NATO baze, tako da se naši vojnici međusobno neće vidjeti sve do okončanja rotacije za šest mjeseci", istakao je Marjanac.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo odbrane BiH, baze u kojima će biti naši vojnici izuzetno su dobro osigurane.

"To su ogromne baze, sa svim oblicima zaštite, tako da su napadi na ove baze skoro nemogući", ustvrdio je Marjanac.

Pješadijska jedinica, koja će služiti u ISAF misiji u Afganistanu sastavljena je od dobrovoljaca i djelovaće u sastavu danskog kontingenta.

Bh. mirovnjaci će u dvije šestomjesečne rotacije biti stacionirani u Helmandu, jednoj od ukupno 34 afganistanske provincije, koja se nalazi na jugozapadu ove azijske zemlje. Tokom boravka u ovoj mirovnoj NATO misiji imaće dnevnice od oko 110 eura i redovnu platu iz budžeta Ministarstva odbrane BiH.

Helmand je poznat kao najopasnija provincija u Afganistanu, a čak 30 odsto njenog teritorija pod kontrolom je talibana.

Ovaj dio Afganistana poznat je i po proizvodnji opijuma. Cijeli Afganistan opskrbljuje više od 90 posto svjetske potražnje za opijumom. Samo na provinciju Helmand, koja je površinom nešto veća od BiH, a ima oko 1,4 miliona stanovnika, otpada 42 odsto svjetske proizvodnje opijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije