Film i serije

Ljeto 2014. u znaku blokbastera

Ljeto 2014. u znaku blokbastera
Ljeto 2014. u znaku blokbastera

LOS ANĐELES - Kao džmbo džetovi poređani na pisti, holivudski ljetnji filmovi spremni su za uzletanje.

Kao i prošlo, i ovo leto biće u znaku filmova snimljenih uz astronomske budžete i to uprkos upozorenju Stivena Spilberga da Holivudu prijeti "implozija" zbog sve veće opsesije blokbasterima.

Mnogi se nadaju da će se rekordna zarada na blagajnama iz ljeta 2013. ponoviti i u 2014.

U jurnjavi "teškaša" na bioslope, blokbasterski veteran Majkl Bej učestvovaće sa dva ostvarenja "Transformersi: Godina istrebljenja" (27. jun) i "Mladi mutanti nindža kornjače" (8. avgust).

"Svaki put se trude da što više ocrne moje filmove. Ali, što su kritike gore, to je uspjeh na blagajnama veći. Vrag će ga znati zašto", naveo je on u izjavi za AP.

Novac zarađen na bioskopskim blagajnama biće, kao i uvijek, glavni barometar uspjeha za oko 50 novih filmova koji će svoju premijeru u Americi imati od maja do početka septembra, period kada Holivud tradicionalno izbacuje svoje superheroje, razne nastavke i spektakle. To je vrijeme kada se Holivud kocka na veliko, i uglavnom dobija, mada se dešava i da izgubi gro uloga.

Ljetnju sezonu otvara film "Čudesni Spajdermen 2" (2. maj), Sonijev drugi nastavak serije o čovjeku-pauku. Sa još dva planirana nastavka i dva spin-offa, Spajdermen je dokaz koliko je stvaranje franšiza bitno za današnji Holivud.

Među ostalim potencijalnim blokbasterima ovog ljeta su i film o monstrumu "Godzila", triler o mutantu koji putuje kroz vrijeme "Iks-men: Dani buduće prošlosti", bajka "Grdana zla vila", animirano ostvarenje "Kako da dresirate svog zmaja 2", mjuzikl Klinta Istvuda "Momci iz Džersija", saga o gorilama "Zora planete majmuna", drama o polubogu "Herkul" i svemirska avantura "Čuvari galaksije".

I dok su pojedina filmska studija smanjili svoju proizvodnju, fokusirajući se isključivo na nekoliko velikih ostvarenja, kuća Vorner Bros je odlučila da ovog ljeta izbaci čak osam naslova.

"Američki boks ofis kao i svjetski dostižu nove rekorde i nastavljaju da rastu, posebno na međunarodnoj sceni, a najviše u Kini i Rusiji", kazao je predstavnik studija Den Felman.

Među svim ovim visokobudžetnim filmovima teško je naći one koji nemaju za temu nekog superheroja. Jedno od rijetkih takvih ostvarenja je road-trip komedija "Tammy" čiji je scenario napisala glumica Melisa Makarti, a koju je režirao njen suprug Ben Falkon.

Tu su još i komedije "Ko preživi pričaće" (A Million Ways to Die in the West) Seta Makferlejna, "22 Jump Street" i "Susjedi" u kome Set Rogen i Zak Efron glume rivale iz komšiluka.

"Ljeto za nas je opasan period koji može da donese veliku nagradu, ali treba računati sa ogromnom konkurencijom", rekao je Rogen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije