Film i serije

"Ničije dete" najbolji film "Cinema Cityja"

"Ničije dete" najbolji film "Cinema Cityja"
"Ničije dete" najbolji film "Cinema Cityja"

NOVI SAD - "Ničije dete", Vuka Ršumovića, proglašen je za najbolji film na u nedjelju naveče zatvorenom Međunarodnom filmskom festivalu "Cinema City" u Novom Sadu.

Kako su saopštili organizatori, žiri selekcije "Nacionalna klasa" u sastavu Karpo Godina, Kaša Karvan, Alesandro Groplero dodijelio je Ršumoviću IBIS statuetu za najbolji film.

Ovom nagradu žiri je želio da oda priznanje cijeloj ekipi filma koji nas vodi na put inicijacije u civilizaciju koja propada zbog toga što ljudi jesu životinje, navodi se u saopštenju.

Posebno priznanje zbog prirodne, uvjerljive, harizmatične i dirljive izvedbe u filmu "Panama" dobila je Jovana Stojiljković, a posebnim priznanjem pohvaljen je i Željko Marković za ulogu u filmu "Varvari" i Denis Murić za ulogu u filmu "Ničije dete".

Nagrada za inovaciju iz takmičarskog programa "Nacionalna klasa" dodijeljena je Ivanu Ikiću za "Varvare".

Žiri mladih, koji je radio u sastavu Ana Marija Radosavljević, Bojana Kliska, Divna Stojanov, Ivana Čavić, Rada Šolak, Savina Smederevac i Teodora Slijepčević, "svoju" nagradu dodijelio je filmu "Varvari", jer prikazuje bezizlaznost i puku egzistenciju mladih koji sami nemaju snage da mijenjaju društvo.

Žiri selekcije "Freš Danube Films" nagradu "Cineuropa" dodijelio je filmu "Liza, lisica-vila" debitantskom ostvarenju Karoja Uja Mesaroša, dok je posebno priznanje dobio dokumentarac "Goli", hrvatske rediteljke Tihe K. Gudac.

Žiri selekcije "Up to 10,000 bucks" u sastavu Atanu Mukherje, Dragan fon Petrović i Ðorđe Bajić dodijelio je nagradu za najbolji film "Cvijeću zla" Sabolča Tolnaia, koji je stvorio filmsko djelo koje se specifičnim stilom izdvojilo u ovogodišnjoj selekciji, a posebno priznanje su dobili "Ana Trg" Jelene Novaković, "Ništa nije za džabe" Ilrona Revaha i "Petlja" Milutina Petrovića.

Osmi "Cinema City" ove godine održan je od 29. juna do 5. jula u Kineskoj četvrti i Limanskom parku u Novom Sadu i prema riječima organizatora, tokom sedam dana festival je posjetilo više od 35.000 posjetilaca, prikazano je 70 filmova kroz šest selekcija i održano sedam koncerata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije