Film i serije

Pinokio ostario

Pinokio ostario
Pinokio ostario

Animirani film "Pinokio", jedan od klasika animiranog filma, navršio je 75 godina.

Ova adaptacija djela Karla Kolodija, napisanog 1883. godine, naučila nas je kako se postaje čovjek, te koje izazove na tom putu treba savladati. One najmlađe je uplašio, a one malo starije nasmijao, pa nije ni čudo što ovaj crtani film ima brojne obožavaoce širom svijeta.

Iako je prvobitno "Priča o lutku" bila namijenjena odraslima i izlazila je u nastavcima, Kolodi ju je kasnije preinačio u priču za djecu i nazvao "Pinokio".

Priču o drvenom lutku kojem raste nos svaki put kada slaže, njegovim avanturama i želji da postane "pravi dječak", koja se na kraju i ispunila, studio "Disney" je preinačio u film 1940. godine.

Volt Dizni je pred početak rada na filmu riješio da iz originalne priče izbaci pojedine nestašluke glavnog junaka i učini ga dopadljivijim publici.

Glas u crtanom filmu mu pozajmljuje Diki Džons i ovaj film važi za jedan od najboljih koji je "izašao" iz studija.

Priču italijanskog pisca o drvodjelji Đepetu, koji napravi lutka kojeg oživi vilinska magija i koji, kako bi postao pravi dječak, mora prevladati razna iskušenja, znaju djeca širom svijeta. Pinokijev put je lako prepoznatljiva metafora o odrastanju koja i danas, u eri računarske animacije, s lakoćom osvaja nove naraštaje.

Zasluga je to kako razigrane, vanvremenske priče koja vješto barata širokom paletom emocija, od sreće do straha, dobro osmišljenih likova oživljenih besprijekornom animacijom te odlične partiture u kojoj danas blista song "When You Wish Upon a Star".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije