Film i serije

SFF: Prikazan dokumentarni film o Niku Kejvu

SFF: Prikazan dokumentarni film o Niku Kejvu
SFF: Prikazan dokumentarni film o Niku Kejvu

SARAJEVO - U sarajevskom multiplexu Cinema City, zahvaljujući "tradicionalnoj" kiši koja prati SFF, u subotu naveče prikazan je interesantan britanski dokumentarni film o kultnom australijskom autoru Niku Kejvu čiji su koscenaristi i zajednički autori Iain Forsit i Džejn Polard.

Nik Kejv je takođe jedan od autora scenarija, skupa s britanskim dvojcem.

Film je imao premijeru u konkurenciji dokumentaraca na Sundance film festivalu u ovoj godini i dobitnik je dvije nagrade.

"20.000 dana na Zemlji" je stilizirani dokumentarac o Kejvu, o njegovoj muzičkoj karijeri, od početaka s bandom "Birthday Party" do slavnih dana dok je bio frontman čuvenog bansa "Nick Cave and Bad Seeds". 

Film pruža uvid u Kejvov kreativni proces i njegova razmišljanja o životu i o muzici.

Takođe je prikazano i nekoliko interesantnih kadrova u kojima Kejv tokom vožnje u automobilu razgovora sa svojim bivšim saradnicama kroz njegovu bogatu karijeru, među kojima su Kajli Minoug i bivši gitarista Bad Seedsa, Bliks Bargeld koji je prišao Kejvu iz kultnog njemačkog alternativnog banda  Einsturzende Neubauten.

"20.000 dana na Zemlji" je krajnje interesantan prikaz kreativnog procesa Nika Kejva i Bad Seedsa i životne umjetničke filofozije slavnog australijskog muzičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije