Film i serije

Severina i "Sulejman" miljenici publike SFF-a

Severina i "Sulejman" miljenici publike SFF-a
Severina i "Sulejman" miljenici publike SFF-a

Međunarodna kinematografska smotra Sarajevo film festival (SFF) ne prestaje da privlači pažnju publike i medija, kako zbog bogatog programa, tako i zbog interesantnih i poznatih gostiju iz svijeta umjetnosti, ali i šou-biznisa.

Tako se crvenim tepihom u ponedjeljak naveče prošetala i regionalna muzička zvijezda Severina Vučković, koja je odlučila pogledati film "Macondo", austrijske režiserke Sudabeh Mortezai, koji se prikazuje u okviru Takmičarskog programa za igrani film, a nije krila zadovoljstvo što se i ove godine obrela na festivalu.

"Ovdje postoji nagrada 'Srce Sarajeva' koje svake godine dobiju prekrasni ljudi. Ako ćete izmišljati nagradu 'Duša Sarajeva', možda za jedno 25 godina, ja se preporučujem", kazala je raspoložena Severina.

Nastavljajući u istom tonu, dodala je da Sarajevo ima mnogo duša, koje su ovaj grad napravile posebnim, a to je svakako i zahvaljujući SFF-u, koji obilježava 20 godina postojanja, te čestitala cijeloj ekipi festivala na uspjesima.

Pjevačica je na festival stigla u društvu slovenačkog reditelja Tomaža Pandura, koji je režirao koncerte njene velike prošlogodišnje turneje.

Ništa manju pažnju nije privukla ni turska glumačka zvijezda Halit Ergenc, u regiji i šire poznat po ulozi osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog u istoimenoj seriji, koji je juče stigao u Sarajevo kao jedan od gostiju SFF-a, a sinoć je trebalo da se nađe na crvenom tepihu.

"Jako sam uzbuđen. Prvi put ću prisustvovati SFF-u, o kojem sam stvarno mnogo čuo. Jako sam srećan što imam ovu priliku, iako neću ostati dugo. Nadam se da ću imati priliku da ponovo dođem u budućnosti, jer ranije nisam bio u Sarajevu", rekao je on i naveo da zna da su Bosanci i Hercegovci jako prijatni i gostoljubivi, iako imaju jako bolnu istoriju.

"Uprkos tome, ovdašnji ljudi čvrsto stoje na nogama i puni su života. Nadam se da ću sve bolje da upoznam tokom svog boravka ovdje", dodao je on. Inače, Ergenc će već danas napustiti Sarajevo.

Jedan od filmova koji je premijerno prikazan u ljetnom kinu "Open Air" bio je i film "Potraga", reditelja Mišela Hazanavišjusa, u kojem glavnu ulogu tumači Berenis Bežo.

Premda je Bežo supruga režisera, to joj, kako kaže, nije omogućavalo privilegije tokom snimanja.

"Ne osjećam se kao Mišelova muza. Radila sam na drugim filmovima, on ne piše samo za mene. Ovog puta je imao ulogu za mene. Bilo nam je zabavno dok smo radili na filmu i djeca su bila sa nama takođe, bilo je porodično", kazala je glavna glumica filma. 

Francuski režiser je rekao da je svoju suprugu vidio kao glavnog lika nakon što je napisao scenario.

"Ona je moja inspiracija za film. Njen lik je glavni lik u filmu i jednostavno mi je bilo raditi sa glumicom koja je zapravo moja žena", kazao je režiser.

SFF se završava u subotu, kada će biti svečano dodijeljene nagrade festivala.

Trifunović ne propušta SFF

Poznati srbijanski glumac Sergej Trifunović, redovan gost SFF-a, čestitao je festivalu 20. rođendan. Istakao je da voli doći u Sarajevo, u kojem ima mnogo prijatelja.

Takođe je najavio da će 24. septembra premijerno biti prikazano ostvarenje "Mali Budo", u kojem je ostvario ulogu.

"To je divna komedija i meni omiljeni film, nisam se još od 'Munja' toliko smejao nekom filmu u kojem sam učestvovao, te ga toplo preporučujem publici", naveo je Trifunović.

Diklić: Boro, volim te!

U čast nedavno preminulog glumačkog velikana Bore Todorovića u ponedjeljak naveče je upriličena "Gala - In Memoriam" projekcija kultnog filma "Maratonci trče počasni krug".

Projekcija je održana u prisustvu članova porodice Todorovića, te brojnih prijatelja i kolega iz regiona.

"Teško mi je govoriti o Bori iz dva razloga. Prvi razlog je što je on otišao s ovog sveta, a treba nam. Bora je živeo za štos. Bio je neizmerno šarmantan čovek. Ne govorim to iz pristojnosti, sve što sam rekao iskreno osećam. I Boro, nemoj sad da se ljutiš što sam se nalupetao, ali eto, volim te, šta ću", kazao je na kraju emotivnog govora Bogdan Diklić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije