Književnost

Ana Ilijašević: Pouke iz knjige Greška u našim zvijezdama

Ana Ilijašević: Pouke iz knjige Greška u našim zvijezdama
Ana Ilijašević: Pouke iz knjige Greška u našim zvijezdama

Nedavno sam pročitala knjigu koja me navela na mnoštvo razmišljanja. Prvenstveno o tome koliko je život zapravo dragocjen i koliko su zdravlje i sreća ono najbitnije u njemu.

Radi se o knjizi autora Džona Grina "Greška u našim zvijezdama". Ovaj sve popularniji roman opisuje nesvakidašnji životni put dvoje tinejdžera - Hazel, koja ima rak u posljednjoj fazi, i Augustusa, koji je pobijedio zloćudnu bolest, ali je kao posljedica toga njegova noga morala biti amputirana. Njihova ljubavna priča je posebna kao i sve ono kroz šta prolaze zajedno. Oni su uspjeli da za veoma kratko vrijeme pokažu šta su to u stvari prave životne vrijednosti. Iako nema srećan kraj, ovo nije knjiga o bolesti i smrti, već o iskrenoj i bezuslovnoj ljubavi. Augustusov optimizam, koji on prenosi i na ostale likove u romanu, daje priči i humorističnu notu, koja se provlači kroz cijelu knjigu. Glavni likovi su i te kako svjesni toga da su drugačiji i da to ne mogu promijeniti, ali to ih ne sprečava da izgrade svijet po svojoj mjeri i svojim mogućnostima. Svijet pun razumijevanja, smijeha, dugih razgovora i jednog za njih veoma posebnog putovanja. U današnje vrijeme, kad se sreća sve više materijalizuje, ljudi zaboravljaju koliko su bitnije stvari koje se ne mogu kupiti novcem. Augustus je na najbolji način pokazao Hazel da su "neke beskonačnosti veće od drugih beskonačnosti", a ona je njemu dala do znanja da joj je "pružio zauvijek u izbrojanim danima i koliko mu je zahvalna".

Jedna od najboljih osobina bestselera "Greška u našim zvijezdama" je to što ga mogu čitati svi, bez obzira na pol, starost i pogled na svijet. Ovo je knjiga uz koju se može vrlo lako i nasmijati i zaplakati, a najbitnije je to što svi zasigurno možemo izvući neku pouku i saznati nešto novo o životu iz neke druge, a u svemu posebne persprektive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije