Književnost

Berićeve pjesme nasmijale publiku

Berićeve pjesme nasmijale publiku
Berićeve pjesme nasmijale publiku

Pjesnik Miladin Berić promocijom knjige satirične poezije "Onomad je bila dobar komad" u četvrtak uveče do posljednjeg mjesta napunio je Vijećnicu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Glasnim smijehom publika je pozdravila već prvu pjesmu "Bolje rat nego veliki brat". Kako su pjesme nastavile da se nižu, tako je oduševljenje raslo. Pored autora na promociji su učestvovali književnik i književni kritičar Ranko Preradović, urednik knjige Živko Vujić i specijalni gost - nova nada književne scene u Republici Srpskoj, samo deset i po godina stara kćerka autora Selena Berić. Pred njen nastup pjesnik se našalio i rekao: "Iver ne pada daleko od klade, čuli ste kladu, a sada ćete i iver". Selena je nastavila da zasmijava publiku i za svoj uzrast predstavila se zaista perspektivnim stihovima.

Vujić se u izlaganju osvrnuo na opštu situaciju u kulturi danas i rekao da je ona na marginama.

"Danas kao narod izgleda zaboravili smo da je ulaganje u kulturu siguran put za budućnost", istakao je Vujić, koji je iznio pesimističan stav prema vremenu koje dolazi dok je za ona prošla rekao da je "onomad i kultura imala dobar komad".

Berić je, kaže Vujić, u toj priči svijetla tačka i čovjek koji razbija pesimizam.

"Eros se danas okreće u pornografiju, ali kod Berića sve je zadržalo granicu pristojnosti, gdje pjesme služe isključivo za podsmijeh i osmijeh", rekao je Vujić.

Preradović je naglasio da se Berićeva nova knjiga tematski razlikuje od ostalih satiričnih jer je politika tamatski svedena na minimum.

"Međutim, iako je promijenio izvor inspiracije, autor je opet bio na visini zadatka", kazao je Preradović.

Berić je na njegovu priču dodao opasku: "Toliko je gluposti da ja kao satiričar ne mogu sve stići opjevati!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije